Doordat de STAP-regeling in de loop van 2023 meerdere keren is aangepast, is de informatie in dit bericht niet meer actueel. Actuele informatie lees je in het bericht STAP-subsidie alleen nog voor OCW-erkende opleidingen.
Het kabinet heeft besloten dat de STAP-subsidie per 1 januari 2024 wordt afgeschaft. Dat betekent dat je waarschijnlijk alleen komend halfjaar nog van de regeling gebruik kunt maken.
In 2023 zijn er nog drie STAP-aanvraagtijdvakken:
- 3 juli – 3 september
- 4 september – 31 oktober
- 1 november – 31 december
Tot nu toe is het beschikbare budget voor een tijdvak al binnen een paar uur na openstelling op, dus wees er op tijd bij, zeker nu de regeling waarschijnlijk ophoudt.
Eisen aan startdatum opleiding
Houd ook de volgende startdata voor je opleiding in de gaten:
- Vraag je op 3 juli 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 31 juli 2023 en uiterlijk op 30 november 2023.
- Vraag je op 4 september 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 2 oktober 2023 en uiterlijk op 31 januari 2024.
- Vraag je op 1 november 2023 STAP-budget aan? Dan mag je opleiding niet eerder starten dan op 29 november 2023 en uiterlijk op 31 maart 2024.
Komt de opleiding in aanmerking voor subsidie?
In het artikel Branche-erkenning voor trainingen per 1 december lees je welke opleidingen branche-erkend zijn en daarmee in aanmerking komen voor de STAP-subsidie. Als je een training of opleiding zoekt in het trainingsoverzicht op Bakbekwaam, staat in de beschrijving of deze onder de STAP-subsidie valt.
Stappenplan STAP-subsidie
Een goede voorbereiding van je aanvraag is belangrijk. Hieronder vind je daarom een handig stappenplan voor het aanvragen van de STAP-subsidie.
Vind een opleiding en meld je aan bij de opleider
- Oriënteer je op STAP-budget.nl (opent in nieuw venster). Daar kun je ideeën opdoen voor een STAP-opleiding die bij je past. Met de vele zoekfilters en de uitgebreide informatie per opleiding kun je eenvoudig een passende opleiding vinden.
- Selecteer een opleiding op STAP-budget.nl en klik via de gele aanmeldknop rechtsboven door naar de aanbieder. Je komt dan op de aanmeldingspagina van de opleider. Hier kun je je vrijblijvend aanmelden voor de opleiding.
- Meld je aan bij de opleider. Na deze aanmelding ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dat aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij het UWV.
Vraag je STAP-budget aan bij het UWV op de startdatum van het aanvraagtijdvak, 10.00 uur
De volgende tips zijn daarbij handig:
- Gebruik voor de STAP-aanvraag een laptop of desktop. Je moet namelijk een bestand uploaden en dat is lastig via een telefoon.
- Houd je DigiD en je digitale STAP-aanmeldingsbewijs bij de hand.
- Zorg dat je voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt.
Volg de volgende stappen:
- Ga naar www.stapuwv.nl (opent in nieuw venster), het STAP-portaal van het UWV.
- Klik voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’. Dan ontvang je om 10.00 uur precies een melding dat je aan de wachtrij bent toegevoegd. Het maakt voor je plek in de wachtrij niet uit wanneer je voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt.
- Log in met DigiD.
- Upload het digitale STAP-aanmeldingsbewijs dat je van de opleider hebt gekregen.
- Vul je studentnummer, klantnummer of inschrijfnummer in. Dat staat op je STAP-aanmeldingsbewijs.
- Bevestig de opleiding die de opleider via een ‘vooraanmelding’ voor je heeft klaargezet, of selecteer zelf de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs staat.
- Beantwoord nog enkele vragen over je situatie.
- Dien je aanvraag in.
- Wacht op reactie van het UWV. Na toekenning ontvangen jij en je opleider bericht van het UWV. Het UWV maakt het geld over naar de opleider. Je krijgt dus zelf geen geld op je rekening. Je opleider zet je voorlopige aanmelding om in een daadwerkelijke inschrijving.
Na de opleiding
- De opleider stuurt binnen 3 maanden na afronding van de opleiding een bewijs van deelname aan het UWV. Daarin geeft de opleider aan of de opleiding is afgerond. Een opleiding is afgerond als de scholing is afgerond met een diploma of certificaat of als de deelnemer ten minste een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van 80% heeft behaald.
- Het UWV beslist: de subsidie wordt definitief toegekend of, als de opleiding niet is afgerond, afgewezen. Als aanvrager ontvang je hierover een beschikking van het UWV.