Cover voor Bevorderen van financieel welzijn

Bevorderen van financieel welzijn

Omgaan met geldzorgen bij medewerkers

Direct naar de informatie over Financieel welzijn voor medewerkers

Bijna een derde van de huishoudens in Nederland heeft moeite om rond te komen. Dit zijn ook mensen die ‘gewoon’ een baan hebben. Als werkgever of leidinggevende kun je medewerkers met geldzorgen helpen door te laten weten dat ze deze met je kunnen bespreken. Dat helpt om hun financieel welzijn te bevorderen.

Geldzorgen en werk

Medewerkers die geldzorgen hebben, krijgen vaak ook andere (gezondheids)problemen, zoals chronische stress, diabetes of hart- en vaatziekten. Ze melden zich vaker ziek en functioneren door de zorgen vaak minder goed op het werk. Ook kunnen ze minder tevreden zijn over en minder betrokken zijn bij hun werk. Door de stress kunnen zij zich vaak minder goed concentreren, waardoor het risico op arbeidsongevallen toeneemt.

Het is dus belangrijk om ook op het werk aandacht te hebben voor geldproblemen en zo het financieel welzijn van medewerkers te bevorderen. Het helpt om veilig en gezond te werken.

Vertel medewerkers dat ze het met je kunnen bespreken als ze geldproblemen hebben.

Verlaag de drempel voor medewerkers

Hoe sneller iemand met geldproblemen hulp inschakelt, hoe makkelijker die problemen op te lossen zijn. Gemiddeld wachten mensen echter 5 jaar voor ze om hulp vragen en daardoor worden geldproblemen vaak groter.

Als werkgever of leidinggevende kun je voor je medewerkers de drempel verlagen om hulp te vragen:

  • Vertel je medewerkers dat ze het met je kunnen bespreken als ze geldproblemen hebben.
  • Praat met medewerkers die een belangrijke gebeurtenis in hun leven meemaken, zoals een scheiding of de geboorte van een kind, of met medewerkers die bijvoorbeeld een langdurig zieke partner of kind hebben. Laat ze weten dat ze bij je terecht kunnen als zo’n gebeurtenis of situatie problemen oplevert.
  • Geef aan dat je hun privacy respecteert en vertrouwelijk omgaat met alles wat ze met je bespreken.
  • Verwijs door naar organisaties die kunnen helpen of informatie kunnen geven. Je kunt medewerkers ook wijzen op de Bakbekwaampagina over Financieel welzijn voor medewerkers. Daar vinden zij links naar organisaties, meer informatie en een overzicht van handige tools en tests.

Informatie en tools voor leidinggevenden

Speciaal voor werkgevers en leidinggevenden heeft het Nibud uitgebreide informatie en tools voor hulp bij geldproblemen van medewerkers (opent in nieuw venster). Je vindt er bijvoorbeeld een kaart met tips om met medewerkers over hun geldzaken te praten, of een kaart met signalen die erop kunnen wijzen dat een medewerker geldproblemen heeft.

Meer informatie over financieel welzijn

  • Het Nibud biedt informatie en tools voor mensen die moeite hebben met rondkomen (opent in nieuw venster).
  • Geldfit (opent in nieuw venster) biedt veel informatie en een test over omgaan met geld en oplossingen voor problemen, bijvoorbeeld over regelingen en toeslagen en hoe je geldzaken goed regelt. Geldfit is ook te bellen of Whatsappen.
  • In maart 2024 verscheen in Bakkerswereld het artikel Wat als de maand te lang duurt (opent in nieuw venster, inloggen met een Bakkerswereld-account). Daarin vertelt Bart Nieuwstraten van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid hoe je als werkgever of leidinggevende kunt omgaan met geldzorgen bij je medewerkers.