Cover voor Damon van den Berg gaat voor winst EuroSkills – met steun van De Meesters

Damon van den Berg gaat voor winst EuroSkills – met steun van De Meesters

Student Boulanger Damon van den Berg vertegenwoordigt Nederland tijdens EuroSkills Gdańsk 2023. Hij wil daar goud halen als beste vakman. Damon studeert aan het Summa College in Eindhoven en is vastbesloten: “Ik ga voor de winst. Met minder neem ik geen genoegen. Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende.” Meester Boulanger Hiljo Hillebrand zal Damon begeleiden. Daarmee onderstreept Vereniging De Meesters Damons ambitie, en dat er ook in Nederland jong talent is dat hard werkt om zichzelf te ontwikkelen.

De 20-jarige Damon heeft zich voor EuroSkills gekwalificeerd via deelname aan Skills Heroes. Dat zijn de Nederlandse vakwedstrijden voor het mbo. Vorig jaar maart bewees hij in de landelijke finalewedstrijden dat hij over bijzonder veel talent beschikt: hij won de gouden medaille.

Ik droom hier al van sinds mijn vijftiende.

Damon van den Berg

Minstens 280 uur trainen voor EuroSkills

De kandidaten voor EuroSkills 2023 vieren geen vakantie: “Ik duik als het ware onder, in de bakkerij van het Summa College”, vertelt Damon. “Ik werk aan mijn receptuur, om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik wil mijn visitekaartje afgeven. De druk is hoog, ik zal in augustus minimaal 280 uur met experts uit het bedrijfsleven en het onderwijs trainen.” En dat zijn niet de minsten: Damon traint met Meester Boulanger Hiljo Hillebrand en met Mark Wils van Summa College Brood en Banket.

EuroSkills in het kort

  • EuroSkills zijn de Europese Kampioenschappen voor beroepen.
  • EuroSkills 2023 is van 5 tot en met 9 september in het Poolse Gdańsk.
  • 600 deelnemers uit 32 Europese landen strijden om de titel beste vakman of -vrouw van Europa in een van de 43 vakrichtingen.
  • Team Netherlands bestaat uit 22 studenten, onder wie Damon van den Berg.
  • De organisatie verwacht zo’n 100.000 bezoekers.

EuroSkills, WorldSkills, De Meesters        

EuroSkills is het Europees Kampioenschap en WorldSkills het wereldkampioenschap voor beroepen. Beide kampioenschappen vinden om het jaar plaats, zodat er ieder jaar internationale vakwedstrijden zijn. Team Netherlands doet mee aan deze vakwedstrijden. Dat team bestaat uit studenten die zich net als Damon door hun goede prestaties tijdens Skills Heroes hebben gekwalificeerd.

Sinds 2002 zet de stichting WorldSkills Netherlands zich in om het beroepsonderwijs onder jongeren te promoten en jongeren te inspireren en te motiveren voor beroepsonderwijs en vakmanschap. Vakwedstrijden staan hierbij centraal. Vereniging De Meesters ondersteunt dit initiatief uiteraard van harte en daarom zet Hiljo Hillebrand zich hiervoor in en vraagt de vereniging aandacht voor deze wedstrijd.

Nieuws uit de branche