Is werken met mooie, verse producten iets voor jou? In de bakkerij maak je brood in alle soorten en maten, of gebak, taarten, koek, en nog heel veel andere lekkere producten. Ook als je geen opleiding voor de bakkerij hebt gevolgd, zijn er volop mogelijkheden om in de bakkerij aan de slag te gaan en door te groeien!
Waarom de bakkerij?
- Je maakt mooie, verse en lekkere producten die mensen elke dag eten, of die ze kopen om iets speciaals te vieren.
- Je bent van begin tot eind met een product bezig: van de grondstoffen tot het brood of gebakje in de vitrine.
- Je werkt met innovatieve technologie en technieken, én met vakmanschap dat al eeuwen bestaat.
- Je werkt zelfstandig én in een team dat er elke dag vol voor gaat.
Johan van Maanen, mede-eigenaar Bakkerij van MaanenVakmanschap is het mooiste van jezelf geven, waarvoor je elke dag je bed wilt uitkomen en vol energie en passie aan het werk gaat.
Leren, doorgroeien en ontwikkelen
Bakkerijen zijn er in alle soorten en maten. Van de bakker in je winkelstraat tot grote bakkerijen die producten maken voor bijvoorbeeld supermarkten. Daarover lees je meer bij Werken in een ambachtelijke bakkerij en Werken in een industriële bakkerij.
- Er zijn veel verschillende banen in de bakkerij. En dus ook mogelijkheden om door te groeien of beter te worden in een bepaald vakgebied.
- Je kunt aan de slag in de productie van brood, gebak (banket) en koek. Bijvoorbeeld als:
- broodbakker
- banketbakker
- operator productie of inpak
- chauffeur
Petru Marjin, Operator productie Dutch BakeryToen ik hier kwam, wist ik nog niets. Ik leerde van alles over meel, deeg en de technologie.
Zonder vooropleiding kun je ook in de bakkerij werken
Als je geen opleiding in de bakkerij hebt, begin je bij de basis.
- Je leert allereerst de belangrijkste zaken over onder andere hygiëne, voedselveiligheid en veilig werken, bijvoorbeeld via het Introductieprogramma voor de bakkerij.
- Tijdens je werk leer je voortdurend van je collega’s: over de producten en hoe je ze maakt, over grondstoffen, over de machines die je gebruikt en hoe je het werk het meest efficiënt kunt doen.
- Via het mbo kun je studeren voor de certificaten voedselveiligheid, voedselproductie, brood en banket. Je kunt ook een bbl-opleiding volgen.
- Je kunt je kennis verder vergroten en beter worden in je vak door trainingen te volgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina Trainingen en zoek op Specialisaties.
- Binnen veel bakkerijen kun je doorgroeien. Bijvoorbeeld naar een functie met meer zelfstandigheid, of naar de functie van teamleider of manager.
Salaris of loon
Wat je verdient, hangt af van in welke functie je begint en hoeveel ervaring je al hebt. Meestal begin je in loonschaal 1, 2 of 3. In de salaristabellen kun je opzoeken wat je per uur kunt verdienen in de ambachtelijke en industriële bakkerij. Daarnaast zijn er toeslagen, bijvoorbeeld voor het werken op bepaalde uren en dagen.
De actuele salaristabellen vind je op de pagina Cao Bakkersbedrijf:
Interesse?
- Stap eens binnen bij een industriële of ambachtelijke bakkerij bij je in de buurt.
- Houd de websites of sociale media van bakkerijen in de gaten. Vaak zetten ze daar hun vacatures op.
- Google op ‘vacatures bakkerij’.

Werken in een ambachtelijke bakkerij
De bakker in de winkelstraat is vaak een ambachtelijke bakkerij. Zij maken hun verse brood, gebak en koek meestal zelf, in hun eigen (centrale) bakkerij. Ambachtelijke bakkerijen verkopen hun producten in hun eigen winkel(s), en bijvoorbeeld aan restaurants, hotels en bedrijven.
Sommige bakkerijen hebben een eigen specialisme, zoals desembrood. Een patisserie of banketbakkerij maakt meestal alleen gebak en andere lekkernijen, zoals taarten, koekjes, macarons of chocolade.
Kelly Koopmans, eigenaar DS PatisserieIk vind het belangrijk dat mijn medewerkers denken: Yes, ik mag weer, ik mag mensen weer blij maken met ijs, macarons en brownies!
- Het werk dat je in de ambachtelijke bakkerij doet, is afhankelijk van je functie, hoe groot het bedrijf is en of het bedrijf is gespecialiseerd in een bepaald product.
- Je werkt met brood of met banket (gebak, taarten, koekjes, enzovoorts). Daarvoor gebruik je machines, maar veel is ook handwerk.
- Je werkt in een (klein) team en kunt steeds zelfstandiger werken naarmate je er langer werkt.
- Je doet productkennis op, leert specifieke producten te maken en efficiënt met allerlei grondstoffen, machines en technieken te werken.
- Gedurende het jaar werk je vaak aan verschillende producten, bijvoorbeeld paas- en kerstbroden, amandelstaven of zomergebak met aardbeien.
- Sommige bakkerijen spelen graag in op trends. Je kunt ideeën voor nieuwe producten aandragen en leert telkens nieuwe producten te maken en nieuwe technieken toe te passen.
- Je denkt mee over hoe producten en processen beter kunnen.
- In kleinere ambachtelijke bakkerijen is er vaak meer ruimte voor handwerk en creativiteit, terwijl in de grotere bedrijven de nadruk vaak meer op efficiëntie ligt.
Willem van de Ven, student BoulangerEr zijn telkens nieuwe technieken die je onder de knie wilt krijgen, en dat geldt ook voor de smaken. Dát is het leuke aan het vak.

Werken in een industriële bakkerij
Veel brood en gebak dat je in de supermarkt koopt, wordt gemaakt in grote bakkerijen. We noemen dat industriële bakkerijen, omdat deze bedrijven zeer grote hoeveelheden verse producten maken. Ze maken veel gebruik van technologie en werken met machines en grote ovens. Industriële bakkerijen leveren hun producten bijvoorbeeld aan supermarkten, grote cateringbedrijven of hotels en restaurants.
Jelle Lichtenberg, bakker bij Bakker WiltinkIk vind het heel interessant om de technische kant, het besturen van het computergedeelte, te kunnen combineren met het bakkersvak.
Industriële bakkerijen zijn vaak gespecialiseerd. Ze maken bijvoorbeeld alleen bepaalde soorten brood, koek of gebak, of producten die nog afgebakken moeten worden.
- Het werk dat je in een industriële bakkerij doet, is afhankelijk van je functie, welk product het bedrijf maakt en hoe groot het bedrijf is.
- Je combineert handwerk met innovatieve technologie, machines en computers.
- Je doet productkennis op, leert over de machines die gebruikt worden, hoe je daarmee werkt en hoe je zorgt dat processen goed blijven lopen.
- Vaak werk je aan alle verschillende producten die de bakkerij maakt: bijvoorbeeld de ene dag vruchtenbrood, de volgende dag tijgerbroden, en de dag daarna koffiebroodjes.
- Je denkt mee over hoe producten en processen beter kunnen.
- Je werkt in teams en kunt steeds zelfstandiger werken naarmate je het werk langer doet.
- In industriële bakkerijen wordt meestal in ploegendiensten gewerkt: je werkt dus niet altijd op dezelfde tijden.
Petru Marjin, Operator productie Dutch BakeryAls ik na het werk naar huis ga, voel ik een teamwork-vibe.