Cover voor Financieel welzijn

Financieel welzijn

Omgaan met geldzorgen

Direct naar de informatie over Financieel welzijn voor leidinggevenden

Steeds meer mensen hebben moeite om al hun uitgaven te betalen, doordat het leven steeds duurder wordt. Dat kan iedereen overkomen, ook mensen die ‘gewoon’ een baan hebben: jongeren, gezinnen, alleenstaanden, tweeverdieners, ouderen.

Zorgen over geld

Als je je zorgen maakt over geld, heeft dat vaak invloed op allerlei andere zaken. Bijvoorbeeld op je gezondheid: mensen met geldzorgen hebben vaker ziekten als diabetes (suikerziekte) en hart- en vaatziekten. Geldzorgen leveren ook stress op, waardoor je bijvoorbeeld sneller geïrriteerd bent of minder goed je aandacht bij je werk kunt houden. En daardoor wordt de kans op een ongeluk op het werk groter.

Op tijd hulp vragen bij geldproblemen

Mensen schamen zich er vaak voor dat ze problemen met geld hebben. Ze praten er niet over, en daardoor worden problemen vaak groter. Hoe sneller je echter hulp inschakelt, hoe makkelijker geldproblemen op te lossen zijn.

Er zijn veel organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen of handige informatie kunnen geven. Soms kan dat gewoon door ze te bellen of te Whatsappen. En het kan helpen om bij je leidinggevende of werkgever te melden dat je geldzorgen hebt. Zo begrijpen zij wat er aan de hand is, en kunnen zij je ook doorverwijzen naar organisaties die je verder kunnen helpen.

Hoe sneller je hulp inschakelt, hoe makkelijker problemen op te lossen zijn.

Handige informatie over financieel welzijn

  • Op de website van het Nibud staat informatie over moeite met rondkomen (opent in nieuw venster).
  • Op Geldfit.nl (opent in nieuw venster) staat ook informatie, bijvoorbeeld over regelingen en toeslagen en over hoe je geldzaken goed regelt. Je kunt Geldfit ook bellen of Whatsappen.

Handige tests

  • Met de Geldfit-test (opent in nieuw venster) kun je anoniem advies en tips over geld krijgen die bij jouw situatie passen. Je ziet ook welke organisaties er voor jou zijn.
  • Wil je inzicht in hoe financieel gezond je bent? Doe de Financiële GezondheidsCheck (opent in nieuw venster) van het Nibud.

Handige tools

  • Met de Exceldocumenten van het Nibud (opent in nieuw venster, kijk bij Een overzicht maken) maak je gemakkelijk een overzicht van inkomsten en uitgaven, zowel voor een maand als een jaar (maandbegroting en jaarbegroting).
  • Wil je weten of je recht hebt op toeslagen en regelingen? Dat ontdek je met de Nibud-tool Bereken uw recht (opent in nieuw venster) of de Potjescheck van Geldfit (opent in nieuw venster).  
  • In de Nibud-tool Zelfjeschuldenregelen.nl (opent in nieuw venster) staan voorbeeldbrieven waarmee je om een betalingsregeling kunt vragen als je een rekening niet kunt betalen.