Financiële zorgen kunnen leiden tot stress, en stress heeft invloed op het werk. Het is daarom belangrijk om op tijd hulp te zoeken als je moeite hebt om rond te komen. Leidinggevenden kunnen daarbij helpen. Bart Nieuwstraten, projectleider Nationale Coalitie Financiële Gezondheid, vertelt in Bakkerswereld van maart 2024 hoe je op het werk omgaat met medewerkers met financiële zorgen.
Door (financiële) stress ben je minder geconcentreerd en prikkelbaarder, en functioneer je minder goed. Daardoor kan het ziekteverzuim stijgen. Ook neemt bijvoorbeeld het risico op een arbeidsongeval toe. Verminderen van financiële stress, oftewel het bevorderen van financieel welzijn, helpt om veilig en gezond te werken. Daarom is aandacht voor medewerkers die het financieel moeilijk hebben belangrijk.
Financiële stress bespreekbaar maken
Mensen lopen niet te koop met hun financiën en de eventuele moeilijkheden waarmee ze te maken hebben. Nieuwstraten legt in het artikel daarom uit welke signalen erop kunnen wijzen dat iemand financiële problemen heeft. Hij geeft ook tips hoe je financiële zaken bespreekbaar kunt maken, hoe je eventueel kunt helpen, en tegelijkertijd iemands privacy kunt respecteren: “Je kunt als werkgever mensen ondersteunen door ze te laten weten dat ze zeker niet de enige zijn en ze doorverwijzen naar hulpinstanties. Er blijkt vaak meer hulp beschikbaar dan men denkt.”
- Het artikel ‘Wat als de maand te lang duurt?’ lees je in het maartnummer van Bakkerswereld. In het artikel vind je ook links naar websites van instanties die kunnen helpen.
- Financieel welzijn is een belangrijke factor om vitaal te kunnen werken. Meer informatie over vitaal werken vind je op Bakbekwaam: