Cover voor Feit of fabel: wat je wilt weten over grondstofallergie

Feit of fabel: wat je wilt weten over grondstofallergie

“Een grondstofallergie kan echt iedereen overkomen”, zegt Ineke Hemmes van het Informatiecentrum Grondstofallergie. In Bakkerswereld reageert ze op 8 stellingen over grondstofallergie bij bakkerijmedewerkers. Is het een feit of fabel dat een allergie zich langzaam ontwikkelt? Dat je door één keer te testen voor altijd weet of je allergisch bent? En dat je tegen bakkersastma en bakkerseczeem niets kunt doen?


In het kort

  • Het is belangrijk om een beginnende grondstofallergie zo snel mogelijk op te sporen, om gezondheidsklachten te voorkomen.
  • Medewerkers die werken met meel en enzymen ontvangen iedere 4 jaar een uitnodiging om mee te doen met het gratis allergieonderzoek.
  • Bij het allergieonderzoek wordt onderzocht of je een risico op grondstofallergie hebt.
  • Het Informatiecentrum Grondstofallergie regelt alles rondom het allergieonderzoek.

Hoe eerder, hoe beter

“Allergieën, vaak in de vorm van bakkersastma en bakkerseczeem, leiden tot gezondheidsklachten en kunnen schade aan de longen veroorzaken. Soms kunnen medewerkers als gevolg daarvan hun werk niet meer goed uitvoeren of moeten ze verzuimen”, legt Ineke uit. Ze zorgt er samen met haar collega Carolien Verwaal voor dat het allergieonderzoek in de bakkerijbranche goed verloopt en beantwoordt vragen daarover. Dat deed ze ook voor Bakkerswereld, waarin ze bij 8 stellingen uitlegt of deze kloppen, en waarom wel of niet.

Zo kun je lezen dat er wél iets gedaan kan worden aan bakkersastma en bakkerseczeem. “Als allergie in een vroeg stadium wordt opgespoord, is het vaak nog heel goed mogelijk om in de sector te blijven werken”, zegt Ineke. “Maak daarom gebruik van de mogelijkheid om je gevoeligheid te onderzoeken. Hoe eerder je het weet, hoe beter het nog mogelijk is om maatregelen te nemen.”

Meer weten over allergieonderzoek in de bakkerijsector?

Regelmatig informatie over veilig, gezond en stofvrij werken?

Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van nieuws over veilig en gezond werken en van andere actuele informatie op Bakbekwaam? Abonneer je dan op de Bakbekwaam-nieuwsbrief, en ontvang maandelijks al het nieuws over leren en werken in je mailbox!

Nieuws uit de branche