Cover voor Geluid: niet alleen hinderlijk als het te hard is

Geluid: niet alleen hinderlijk als het te hard is

Werken aan een gezonde geluidsomgeving

Een lekkende kraan, de voortdurende brom van de airco of de krakende bureaustoel van een collega. Het zijn geluiden waaraan veel mensen zich ergeren, maar die niet schadelijk zijn. Toch kunnen deze hinderlijke geluiden invloed hebben op je gezondheid en hoe je op je werk presteert. In een artikel in het februarinummer van Bakkerswereld wordt uitgelegd hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.


In het kort

  • Te hard geluid is geluid vanaf 80 decibel (dB).
  • Bij regelmatige blootstelling aan geluid vanaf 80 dB kan gehoorschade ontstaan.
  • Er is ook ‘hinderlijk geluid’: geluiden onder de grens van 80 dB waar je toch last van hebt en die mogelijk invloed hebben op je gezondheid of prestaties.
  • Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hinderlijk geluid.

Elk geluid, of het nu te hard is of niet, vraagt aandacht. In Bakkerswereld legt deskundige Judith Veen uit dat dit komt doordat je bij elk geluid (onbewust) nagaat of het dringend of urgent is: moet je actie ondernemen, bijvoorbeeld omdat de bel gaat?

Concentratieverlies door hinderlijk geluid

Geluiden leiden dus af van wat je aan het doen bent, ook als deze niet te hard zijn. Daardoor kan het lastig zijn om je te concentreren. Afleiding vergroot daarnaast de kans op fouten. Ook kun je door geluid sneller vermoeid raken, of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen.

Hinderlijke geluiden zijn bovendien extra lastig voor mensen die al problemen met hun gehoor hebben. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zij zich vaker ziekmelden.

Het is dus belangrijk om ook aandacht te besteden aan geluid onder de 80 dB. Als medewerker kun je het bij je leidinggevende aangeven als je last hebt van een bepaald geluid. Leidinggevenden kunnen dan maatregelen nemen. In het artikel in Bakkerswereld worden daarvan enkele voorbeelden gegeven.

Meer weten over veilig werken met geluid?

Nieuws uit de branche