Cover voor Stoppen met roken

Stoppen met roken

Meer kans op succes met het Stoppen met Roken-programma

Sinds 1 januari 2022 zijn rookruimtes in bedrijven verboden. Ook roken op het buitenterrein is voor veel bedrijven niet meer mogelijk. Stoppen met roken levert mensen en hun directe omgeving veel gezondheidsvoordelen op. Een rookvrij bedrijf kent meer voordelen, zoals een hogere productiviteit en minder ziekteverzuim.

  • 18% van de medewerkers in de bakkerijsector rookt, waarvan 8% meer dan 10 sigaretten per dag.
  • Langdurig onderzoek laat zien dat rokers gemiddeld 5,8% verzuimen, tegenover 2,4% bij de niet-rokers.
  • Een rokende werknemer is minder productief. De verslaving zorgt ervoor dat ze sneller zijn afgeleid en sneller gestrest en ge├»rriteerd raken.
  • Roken heeft ook effect op de werksfeer, omdat rokers extra pauzes nemen.

Hulp bij stoppen

Stoppen met roken is niet makkelijk. Professionele begeleiding kan daarbij het verschil maken. Daarom biedt Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf (in opdracht van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf) het Stoppen met Roken-programma. Mensen die aan dit programma meedoen, hebben een 10 keer hogere kans dat het ze lukt om te stoppen met roken dan wanneer ze dat zonder hulp proberen.

  • 73% van de deelnemers aan het Stoppen met Roken-programma rookt niet meer (cijfers uit andere sectoren; het programma in de bakkerijsector is net van start).
  • Er zijn sinds de start van het programma 29 bijeenkomsten georganiseerd.
  • Voor de kleinere ambachtelijke bakkers zijn er 7 online bijeenkomsten georganiseerd.
  • 34 mensen uit de bakkerijsector hebben zich aangemeld voor het coachingstraject van 3 maanden.

“Er zijn nog best wat medewerkers die roken. We willen ze helpen deze hardnekkige verslaving aan te pakken. Het Stoppen met Roken-programma dat via het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf wordt aangeboden sluit daar perfect op aan.”

Bied het Stoppen met Roken-programma aan

Voel je je betrokken bij de gezondheid van je medewerkers? Geef rokende medewerkers dan een goede kans om succesvol te stoppen en meld ze aan voor het Stoppen met Roken-programma van Medipro. Je hebt hier per post een informatiepakket over ontvangen. Niet ontvangen of vragen? Neem dan contact op met Medipro (088 500 66 44 of mail naar komtvoordebakker@medipro.nl).

Goed werkgeverschap

Aanbieden van een Stoppen met Roken-programma past in een trend waarin werkgevers steeds meer investeren in de gezondheid van medewerkers. De rol van de werkgever kan het laatste duwtje in de rug zijn voor mensen die willen stoppen met roken. Het programma van Medipro is uitgebreider dan wat je standaard vergoed krijgt via de zorgverzekeraar.

Hoe ziet een Stoppen met Roken-programma eruit?

Het Stoppen met Roken-programma is samengesteld in samenwerking met verschillende organisaties die gespecialiseerd zijn in tabaksverslaving, zoals het Trimbos-Instituut en Medipro Stoppen met Roken-coaching. Het bestaat uit:

Onderdeel 1: Groepsbijeenkomst
De eerste helft van deze bijeenkomst biedt informatie over roken en stoppen met roken. Daarin wordt onder andere gesproken over de effecten, verslaving, longkanker en rokershoest. Daarna volgt een verdieping waarbij we ingaan op de volgende onderwerpen: rokerstype, stopplan, hulpmiddelen en moeilijke momenten.

  • Duur: 2 uur
  • Op locatie of online

Onderdeel 2: Het individuele coachingtraject
Tien weken individuele coaching met een professionele coach, telefonisch of op locatie. Sinds kort is er beperkt ruimte voor coaching in andere talen, waaronder het Turks, Arabisch, Engels en Duits.

Nog tot 1 maart is het mogelijk om aan te melden voor het Stoppen met Roken-programma. Het Stoppen met Roken-programma wordt gratis aangeboden door Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf in opdracht van de Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Als je je als bedrijf aanmeldt, kun je elkaar motiveren en steunen. Medewerkers kunnen zich ook individueel inschrijven.