Verminder de kans op grondstofallergie
Ga direct naar Preventie en onderzoek
Loopneus, niezen, droge huid, hevige jeuk, eczeem, kortademigheid, chronisch hoesten, of astma; dit zijn allemaal verschijnselen die te maken kunnen hebben met grondstofallergie.
Over grondstofallergie en allergenen
- Allergie, zoals hooikoorts, een allergie voor huisdieren en grondstofallergie, wordt veroorzaakt door allergenen.
- Sommige mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen.
- Allergenen zijn bijvoorbeeld:
- bepaalde eiwitten uit tarwe en andere granen die vrijkomen na het malen;
- enzymen (bijvoorbeeld alfa-amylase) die worden toegevoegd aan broodverbetermiddelen.
- Het afweersysteem van mensen met een overgevoeligheid reageert heftig als het in aanraking komt met kleine hoeveelheden van die stoffen.
- Hierdoor ontstaan allergische klachten, zoals niezen, tranende ogen, hoesten, eczeem, en in het ergste geval astma.
- Ook als je nog nooit een allergie hebt gehad en ook op hogere leeftijd kun je nog een allergie ontwikkelen.
- De klachten kunnen leiden tot ziekteverzuim en afname van productiviteit, maar kunnen ook zo ernstig zijn dat iemand medisch gezien beter een ander beroep kan kiezen.
Medewerkers werken in de bakkerij met meel en enzymen, zoals alfa-amylase. Daardoor kunnen ze langzaamaan een grondstofallergie ontwikkelen.
- Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de werknemers in de bakkerijsector gevoelig is voor meelstofallergenen. Dit is een belangrijke voorspeller voor het risico om een allergie te ontwikkelen.
- Voorkomen (preventie) van grondstofallergie is dus belangrijk. Hoe minder medewerkers in de bakkerij blootgesteld worden aan meel, hoe kleiner de kans op grondstofallergie.
- Stofvrij werken vermindert de kans op grondstofallergie.
- Als medewerkers toch allergieklachten hebben, dan zorgt de bakkerijsector ervoor dat ze een medisch onderzoek kunnen krijgen, zoals afgesproken is in het Arboconvenant (2003) (opent in nieuw venster).
Preventie en onderzoek
Preventie
Preventie is het voorkomen van de blootstelling aan meelstof door anders te werken:
- Lees de informatie over de grenswaarde meelstof.
- Lees de informatie over stofbeheersing en de Arbowet.
- Ga aan de slag met
- de bijbehorende Maatregelen stofbeheersing
- de Toolbox Stofbeheersing (opent in nieuw venster)
- Lees de extra informatie voor leidinggevenden over:
- Bekijk de filmpjes over hoe je blootstelling aan meelstof kunt verminderen met eenvoudige en praktische maatregelen.
Onderzoek
In de bakkerijsector wordt grondstofallergie opgespoord door onderzoek:
- Lees de informatie over het Gezondheidsbewakingssysteem.
- Lees hoe het allergieonderzoek werkt.
Meer informatie
- Neem voor meer informatie contact op met het Informatiecentrum Grondstofallergie via 0317-47 12 25 of het contactformulier.
- Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen over stofvrij werken.
Over Blij met stofvrij
Aangezien grondstofallergie alle bedrijven in de sector aangaat, hebben de ambachtelijke bakkerijen, industriële bakkerijen en de werknemersorganisaties afspraken gemaakt met de overheid om dit probleem aan te pakken. In Blij met stofvrij werken deze organisaties met elkaar samen. Dit zijn: