Minder kans op grondstofallergie
Verminder de kans op grondstofallergie door stofvrij te werken. Medewerkers werken in de bakkerij met meel en enzymen. Daardoor kunnen ze langzaamaan een grondstofallergie ontwikkelen. Hoe minder ze worden blootgesteld aan meel, hoe kleiner de kans op grondstofallergie. Voorkomen (preventie) van grondstofallergie is dus belangrijk. Als medewerkers toch allergieklachten hebben, dan zorgt de bakkerijsector ervoor dat ze een medisch onderzoek kunnen krijgen.
Verminder de kans op grondstofallergie
Ga direct naar informatie over:
- Preventie: blootstelling aan meelstof voorkomen door anders te werken:
- Bekijk de filmpjes over hoe je blootstelling aan stof kunt verminderen met eenvoudige en praktische maatregelen.
- Ga aan de slag met een stofbeheersingsplan, de Toolbox Stofbeheersing en het Handboek Stofbeheersing.
- Lees de informatie voor leidinggevenden over de grenswaarde meelstof en alfa-amylase in de bakkerijsector, stofbeheersing en de Arbowet, over het Intredeonderzoek en het Periodiek Medisch Onderzoek en over beroepsziektes en de rol van de bedrijfsarts.
- Onderzoek: lees hoe een beginnende grondstofallergie kan worden opgespoord, hoe het Informatiecentrum Grondstofallergie werkt en wat het allergieonderzoek inhoudt.
- Arboconvenant: het Arboconvenant uit 2003.
Meer informatie
- Neem voor meer informatie contact op met het Informatiecentrum Grondstofallergie via 0317 47 12 25 of het contactformulier.
- Lees de antwoorden op de veelgestelde vragen over stofvrij werken.
Over Blij met stofvrij
Grondstofallergie gaat alle bedrijven in de meel- en bakkerijgrondstoffenverwerkende industrie aan. Daarom hebben de ambachtelijke bakkerijen, industriële bakkerijen, maalindustrie, bakkerijgrondstoffenindustrie en de werknemersorganisaties afspraken met de overheid gemaakt om dit probleem samen aan te pakken. In Blij met stofvrij werken deze organisaties samen. Dit zijn: FNV (opent in nieuw venster), CNV (opent in nieuw venster), NBOV (opent in nieuw venster) en NVB (opent in nieuw venster).