Cover voor Stofbeheersingsplannen

Stofbeheersingsplannen

Breng stofblootstelling in kaart en maak een plan

Met een stofbeheersingsplan:

  • breng je eenvoudig de blootstelling aan meelstof in kaart, en
  • maak je een plan om die blootstelling te verminderen.

Het stofbeheersingsplan is niet ingewikkeld. Het is een lijst van maatregelen om stofblootstelling en allergie te voorkomen.

Grenswaarde meelstof

Vanwege de ernst van de gevolgen van een grondstofallergie geldt er sinds 1 januari 2020 een officiële grenswaarde voor blootstelling aan meelstof. De grenswaarde voor blootstelling aan meelstof in de bakkerijsector is:

1,2 mg meelstof per m3 ingeademde lucht gemiddeld over een 8-urige werkdag

Meer informatie lees je op de pagina Grenswaarde meelstof.

Werkwijze stofbeheersingsplan

Stap 1: Inventariseren

Loop met het formulier in het stofbeheersingsplan de werkzaamheden langs om piekbelasting van meelstof vast te stellen. Daarvoor beantwoord je vragen over 6 verschillende onderwerpen:

  • het beleid stofbeheersing van de bakkerij
  • de werkwijze bij opslag en afwegen van grondstoffen
  • de werkwijze bij deegbereiding
  • de werkwijze bij deegverwerking
  • de wijze van schoonmaken
  • werken in de siloruimte

Stap 2: Maatregelen

Zijn er knelpunten? Via de links in de laatste kolom van het stofbeheersingsplan vind je tips om die op te lossen. Veel blootstelling is eenvoudig te voorkomen, bijvoorbeeld met de juiste werkmethodes.

Stap 3: In de praktijk brengen

Is de inventarisatie klaar en het formulier ingevuld? Dan kun je samen met je medewerkers of collega’s bepalen welke knelpunten jullie het eerst gaan oplossen. Dit noteer je in het plan van aanpak en breng je daarna in de praktijk. Met de makkelijke aanpassingen kun je direct beginnen!

Meer informatie

Lees het artikel over Bakkerij Steenbergen in Bakkerswereld (opent in nieuw venster). De bakkerij ging aan de slag met het verdiepende stofbeheersingsplan: “Het valt ontzettend mee wat je moet doen.”