Medewerkers werken in de bakkerij met meel en enzymen. Daardoor kunnen ze langzaamaan een grondstofallergie ontwikkelen. Om grondstofallergie zoveel mogelijk te voorkomen, is regelmatig allergieonderzoek nodig.
- Het Informatiecentrum Grondstofallergie coördineert de allergieonderzoeken voor de bakkerijsector.
- Elke medewerker in de industriële of ambachtelijke bakkerij krijgt eens in de 4 jaar een vragenlijst. Daarmee wordt onderzocht of er een risico op grondstofallergie is.
- Het onderzoek is gratis.
Mogelijke uitkomsten onderzoek grondstofallergie
Op basis van de ingevulde vragenlijst wordt een uitspraak gedaan over de aanwezigheid van grondstofallergie. Daarbij zijn er 3 mogelijkheden:
- Laag risico: over 4 jaar krijgt de deelnemer weer een vragenlijst.
- Middelhoog risico: een medewerker van de bakkerspoli (uitgevoerd door het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) (opent in nieuw venster) in Utrecht) neemt telefonisch contact op om extra vragen te stellen. Daarna wordt besloten of verder onderzoek nodig is, of dat de deelnemer over 4 jaar weer een vragenlijst krijgt.
- Hoog risico: de deelnemer krijgt een verzoek om een afspraak te maken voor een medisch onderzoek bij de bakkerspoli. Dit onderzoek bestaat uit een gesprek met een arts, een bloedprik en longfunctieonderzoek. Dit poliklinisch onderzoek is nodig om vast te stellen of de klachten samenhangen met het werk. De bakkerspoli gaat strikt vertrouwelijk om met de gegevens en geeft geen persoonlijke onderzoeksresultaten door aan de werkgever.
Herhaling onderzoek grondstofallergie is belangrijk
Het is belangrijk dat medewerkers de vragenlijst iedere 4 jaar blijven invullen. Een allergie kan namelijk in de loop van de tijd opgebouwd worden, waardoor de uitkomst van een eerder ingevulde vragenlijst achterhaald kan zijn.
Allergisch – en dan?
Als de bakkerspoli vaststelt dat de medewerker allergisch is, adviseert de poli over de noodzaak om verdere blootstelling aan meelstof te beperken. Dit advies is gericht op het voorkomen van onherstelbare gezondheidsschade. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:
- Bij de diagnose bakkersastma is in de regel het advies om blootstelling absoluut te vermijden, tenzij er omstandigheden zijn die rechtvaardigen om hiervan af te wijken. Doorwerken met enige blootstelling kan geadviseerd worden bij medewerkers die vanwege hun leeftijd niet lang meer hoeven te werken, die al lange tijd klachten hebben en van wie de longfunctie nog acceptabel is.
- Bij grondstofallergie (ook van ogen, neus en huid), maar geen bakkersastma, is in de regel het advies om blootstelling te verminderen, met het oog op het behoud van het eigen werk. Soms wordt toch absolute vermijding geadviseerd. Bijvoorbeeld als het niet mogelijk is om de blootstelling voldoende te verminderen, of als het om een jonge bakker gaat die na enkele jaren werk in de sector al klachten heeft, of als de medewerker vanwege de klachten niet voldoende kan functioneren.
Loopbaanvoorziening bakkerijsector
- Als medewerkers allergisch zijn, is er ondersteuning bij het aanpassen van de werkplek of het zoeken naar ander passend werk.
- Werkgevers- en werknemersorganisaties in de bakkerijsector hebben afgesproken ook hun verantwoordelijkheid te nemen als een medewerker de diagnose bakkersastma krijgt, of de diagnose grondstofallergie waarbij de bakkerspoli adviseert om blootstelling aan meelstof absoluut te vermijden.
- Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben daarvoor een loopbaanvoorziening beschikbaar gesteld.
- De Begeleidingscommissie Grondstofallergie (BCGA) besluit of deze voorziening wordt toegekend. De voorwaarden voor een loopbaanvoorziening zijn vastgelegd in een reglement (opent in nieuw venster).
Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten
- Sinds 1 januari 2023 is er, naast de loopbaanvoorziening van de bakkerijsector, de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepszieken (TSB).
- De TSB is een tegemoetkoming van de overheid voor mensen met een beroepsziekte.
- Aanmelden voor de TSB verloopt via het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG, opent in nieuw venster). Omdat de bakkerijsector een eigen regeling heeft, kun je voor meer informatie over de TSB en de loopbaanvoorziening van de sector het beste contact opnemen met het Informatiecentrum Grondstofallergie (zie hieronder).
Meer informatie en advies
Wil je meer informatie of advies over het grondstofallergieonderzoek, de uitkomsten, de vervolgmogelijkheden, de loopbaanvoorziening of de TSB? Neem dan contact op met het Informatiecentrum Grondstofallergie via 0317 – 47 12 25 of het contactformulier.
Erover praten
Medewerkers die willen praten over werken met een allergie of het veranderen van werk, kunnen vertrouwelijk praten met ervaringsdeskundigen. Zij zijn zelf bakker geweest en hebben een grondstofallergie ontwikkeld.