Cover voor Stofvrij werken – onderzoek grondstofallergie

Stofvrij werken – onderzoek grondstofallergie

Opsporen en onderzoeken allergie

Allergene stoffen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals allergie, bakkersastma en huidaandoeningen zoals bakkerseczeem. Allergene stoffen (allergenen) zijn bijvoorbeeld bepaalde eiwitten uit tarwe of andere granen die vrijkomen na het malen, en enzymen die worden toegevoegd aan broodverbetermiddel.

Gezondheidsbewakingssysteem

Het is belangrijk om een beginnende allergie zo snel mogelijk op te sporen, om onherstelbare gezondheidsklachten te voorkomen. Dat kan met het Gezondheidsbewakingssysteem (GBS).

Onderzoek grondstofallergie voor medewerkers

Elke medewerker in de industriële of ambachtelijke bakkerij krijgt eens in de 4 jaar een vragenlijst. Daarmee wordt onderzocht of er risico op grondstofallergie is. Het Informatiecentrum Grondstofallergie coördineert deze allergieonderzoeken. Lees meer op de pagina Allergieonderzoek.

Allergisch – en dan?

Als medewerkers allergisch zijn, is er ondersteuning bij het aanpassen van de werkplek of het zoeken naar ander passend werk. De Begeleidingscommissie Grondstofallergie (BCGA) beoordeelt de aanvragen daarvoor.

Medewerkers kunnen ook vertrouwelijk praten met onze ervaringsdeskundigen. Zij kennen de bakkerijsector goed.