Cover voor Vitaal werken: vitaliteitsregeling

Vitaal werken: vitaliteitsregeling

80% werken, 90% loon, 100% pensioenopbouw

De overheid verhoogt de AOW-leeftijd. Daarom moeten de meeste mensen langer doorwerken. Om dit makkelijker te maken, is in de Cao Bakkersbedrijf de vitaliteitsregeling opgenomen.

Wat is de vitaliteitsregeling?

De vitaliteitsregeling staat voor 80% werken, 90% loon en 100% pensioenopbouw. Medewerkers werken dus minder uren, verdienen 90% van hun salaris, en bouwen volledig pensioen op. Je maakt met je medewerker afspraken over het nieuwe rooster.

De vitaliteitsregeling is er voor alle medewerkers van 60 en ouder.

Voor wie is de vitaliteitsregeling?

  • Iedere medewerker van 60 jaar of ouder mag deelnemen aan de vitaliteitsregeling. Medewerkers geven via de werkgever aan of zij wel of (nog) niet willen deelnemen.
  • Het maakt niet uit of medewerkers fulltime of parttime werken.

Formulieren aanmelden, niet meedoen, beëindigen of afwijken

Je gebruikt onderstaande formulieren om een medewerker aan te melden voor de vitaliteitsregeling, aan te geven dat deze (nog) niet meedoet, om de regeling te beëindigen of om af te wijken van de regeling. Vul het formulier samen met je medewerker in.

Loonaangifte en pensioenpremie bij deelname

Als jouw medewerker deelneemt aan de vitaliteitsregeling, moet je het volgende in de gaten houden:

  • Geef de nieuwe loongegevens door via de loonaangifte:
    • De Belastingdienst verzoekt om 100% van de voormalige contracturen te vermelden. De nieuwe arbeidsduur is 80% van de voormalige contracturen.
    • 100% van het oude functieloon.
  • Het Bakkers Pensioenfonds berekent op basis van de uniforme pensioenaangifte de juiste premie en registreert de volledige pensioenopbouw bij jouw medewerker (100%). Het Bakkers Pensioenfonds brengt de volledige premie bij je in rekening (100%).
  • Informatie over de vitaliteitsregeling op de website van het Bakkers Pensioenfonds (opent in nieuw venster).

Aanvulling arbeidsovereenkomst

Een voorbeeld voor een aanvulling op de arbeidsovereenkomst vind je in het document Addendum arbeidsovereenkomst vitaliteitsregeling.

Meer informatie over de vitaliteitsregeling

Wat gaat mijn medewerker verdienen als deze deelneemt aan de vitaliteitsregeling? Welke afspraken moeten we met elkaar maken? Hoe zit het met vakantiedagen? Antwoorden op deze en andere vragen vind je via de links hieronder:

Alles over de vitaliteitsregeling