Dit zijn de mogelijkheden
De bakkerij heeft goed opgeleide medewerkers nodig. Nu, en in de toekomst. Een leven lang leren is daarom belangrijk. Dat kan via:
- de gebruikelijke beroepsopleidingen in het mbo en hbo
- specifieke, vakgerichte cursussen en trainingen
Op deze pagina vind je een overzicht van de mogelijkheden, uitgesplitst voor de industriële en ambachtelijke bakkerij.

Leren en ontwikkelen: industriële bakkerij
Voor nieuwe medewerkers is er het Introductieprogramma voor de industriële bakkerij.
Mbo-opleidingen (AOC’s)
- Medewerker Voeding, Technologie en Techniek (opent in nieuw venster) – niveau 2
- Vakbekwaam medewerker Voeding, Technologie en Techniek (opent in nieuw venster) – niveau 3
- Vakexpert Voeding, Technologie en Techniek (opent in nieuw venster) – niveau 4
- Vakexpert Voeding, Kwaliteit en Productontwikkeling (opent in nieuw venster) – niveau 4
Mbo-certificaten (AOC’s)
- Voedselveiligheid in de productieketen – basis – niveau 2
- Voedselveiligheid in de productieketen – verdieping – niveau 3
- Uitvoeren voedselproductie – niveau 2
- Beheersen voedselproductie – niveau 3
Hbo-opleidingen
- Food, commerce and technology
- Technische bedrijfskunde
- Voedingsmiddelentechnologie
- Food Technology
- Food & Business
- Bedrijfskunde en Foodbusiness
- Food Design and Innovation
- Industriële Automatisering en Robotica (associate degree)
Je vindt de hbo-opleidingen in het overzicht Opleidingen en trainingen (zoek op ‘hbo-opleiding’ onder Types opleidingen), en door op internet te zoeken op de opleidingsnaam. Sommige opleidingen worden door meerdere hogescholen en op verschillende locaties aangeboden.
Trainingen
- Vakinhoudelijk: kijk in het overzicht Opleidingen en trainingen (kies onder ‘Specialisaties’ het specialisme dat je zoekt)

Leren en ontwikkelen: ambachtelijke bakkerij
Voor nieuwe medewerkers is er het Introductieprogramma voor de ambachtelijke bakkerij.
Mbo-opleidingen (AOC’s)
- Uitvoerend brood- en banketbakker (opent in nieuw venster) – niveau 2
- Zelfstandig werkend brood- en banketbakker (opent in nieuw venster) – niveau 3
- Leidinggevende (opent in nieuw venster) – niveau 4
- Ondernemer (opent in nieuw venster) – niveau 4
- Patissier (opent in nieuw venster) – niveau 4
- Boulanger (opent in nieuw venster) – niveau 4
Mbo-certificaten (AOC’s)
- Brood en banket – niveau 2
Keuzedelen
- Streekproducten
- Praktijkbegeleider
Hbo-opleidingen
- Food, commerce and technology
- Technische bedrijfskunde
- Voedingsmiddelentechnologie
- Food Technology
- Food & Business
- Bedrijfskunde en Foodbusiness
- Food Design and Innovation
- Ondernemerschap & retail management (associate degree)
- Small business & retail (associate degree)
Je vindt de hbo-opleidingen in het overzicht Opleidingen en trainingen (zoek op ‘hbo-opleiding’ onder Types opleidingen), en door op internet te zoeken op de opleidingsnaam. Sommige opleidingen worden door meerdere hogescholen en op verschillende locaties aangeboden.
Trainingen
- Vakinhoudelijk: kijk in het overzicht Opleidingen en trainingen (kies onder ‘Specialisaties’ het specialisme dat je zoekt)