In de bakkerij werk je met meel en enzymen. Daardoor kun je langzaamaan een grondstofallergie ontwikkelen. Om grondstofallergie zoveel mogelijk te voorkomen, is regelmatig allergieonderzoek nodig.
- Het Informatiecentrum Grondstofallergie regelt alles rondom het allergieonderzoek, zoals het versturen van de vragenlijsten, de uitslagen, en de vergoedingen voor je reiskosten.
- Elke medewerker in de industriële of ambachtelijke bakkerij die onder de Cao Bakkersbedrijf valt, krijgt eens in de 4 jaar een vragenlijst waarmee wordt onderzocht of er een risico op grondstofallergie is. Het onderzoek is gratis voor medewerkers die onder de Cao Bakkersbedrijf vallen. Bij je werkgever, hr-afdeling of hr-medewerker kun je navragen of je onder de Cao Bakkersbedrijf valt.
Hoe werkt het allergieonderzoek?
- Een medewerker van het Informatiecentrum Grondstofallergie overlegt met je werkgever welke medewerkers contact hebben met meelstof.
- Als dat voor jou geldt, ontvang je een envelop met een vragenlijst en aanvullende informatie.
- Je kunt de vragenlijst invullen en gratis versturen naar de bakkerspolikliniek (bakkerspoli). De bakkerspoli wordt uitgevoerd door het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) (opent in nieuw venster) in Utrecht.
Mogelijke uitkomsten allergieonderzoek
Op basis van wat je hebt ingevuld in de vragenlijst wordt nagegaan of er bij jou mogelijk grondstofallergie aanwezig is. Je krijgt een brief waarin de uitslag van het onderzoek staat. Daarbij zijn er 3 mogelijkheden:
- Er is een laag risico: over 4 jaar krijg je weer een vragenlijst. Het is belangrijk om de vragenlijst iedere 4 jaar in te vullen. Een allergie kun je namelijk in de loop van de tijd opbouwen. De uitkomst van het onderzoek van 4 jaar geleden kan daardoor nu niet meer kloppen.
- Er is een middelhoog risico: een medewerker van de bakkerspoli belt je op om extra vragen te stellen. Na dit telefoongesprek wordt besloten of verder onderzoek nodig is, of dat je over 4 jaar weer een vragenlijst krijgt.
- Er is een hoog risico: je wordt gevraagd om een afspraak te maken bij de bakkerspoli voor een medisch onderzoek. Dat onderzoek duurt ongeveer 2 uur.
Naar de bakkerspoli
Voor je bezoek aan de bakkerspoli krijg je een brief met meer informatie en de gegevens van de afspraak. Het medisch onderzoek in de bakkerspoli bestaat uit:
- een gesprek met een arts
- een bloedprik
- een longfunctieonderzoek (blaastesten)
Dit onderzoek is nodig om vast te stellen of je klachten samenhangen met het werk. Het kan nodig zijn om een tijdje zelf je longfunctie te registreren, thuis en op het werk. Dat hangt af van de resultaten van het onderzoek. Als dat nodig is, krijg je een blaasmeter (piekstroommeter) mee. Daarna volgt een tweede bezoek aan de bakkerspoli:
- De arts bespreekt de resultaten van het onderzoek met je.
- Jij en je huisarts ontvangen een schriftelijk verslag.
- Je bedrijfsarts krijgt het verslag als je daarvoor toestemming geeft.
- De bakkerspoli gaat zeer zorgvuldig om met je gegevens. Zij sturen jouw onderzoeksresultaten niet naar je werkgever.
De mogelijke uitslagen van het onderzoek zijn:
- Je hebt geen allergie: je krijgt over 4 jaar weer een vragenlijst toegestuurd.
- Je hebt mogelijk een allergie: je krijgt meestal het advies om na een bepaalde periode terug te komen bij de bakkerspoli.
- Je hebt een allergie: lees hieronder verder.
Allergisch, en dan?
Je bent in de bakkerij gaan werken omdat je het een mooi vak vindt. En dan blijkt dat je een grondstofallergie hebt. In de bakkerijsector doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat je je werk kunt blijven doen.
Als de bakkerspoli vaststelt dat je allergisch bent, adviseren zij of het noodzakelijk is om verder contact met meelstof te beperken. Het kan zijn dat je je werk anders moet aanpakken en dat je met een aantal aanpassingen je werk kunt blijven doen.
Het is belangrijk dat je samen met je werkgever en bedrijfsarts de mogelijkheden bespreekt. Via het Informatiecentrum Grondstofallergie kun je daarover advies krijgen.
Als je allergisch beroepsastma hebt, kan het zijn dat in het bedrijf waar je werkt geen passende oplossingen mogelijk zijn. Dan moet er gezocht worden naar een werkplek buiten het bedrijf, of buiten de bakkerijsector.
Loopbaanvoorziening
Als je allergisch bent, is er ondersteuning bij het aanpassen van de werkplek of bij het zoeken naar ander passend werk.
- De bakkerijsector heeft hiervoor een loopbaanvoorziening beschikbaar gesteld.
- De loopbaanvoorziening kun je aanvragen als je voldoet aan de regels in het reglement (opent in nieuw venster).
- De Begeleidingscommissie Grondstofallergie (BCGA), dat is een commissie van werkgevers en werknemers, beoordeelt de aanvragen.
- Het Informatiecentrum Grondstofallergie kan je vertellen of je misschien recht hebt op de loopbaanvoorziening. Je hoort dan meteen wat de voorwaarden zijn en hoe je de loopbaanvoorziening aanvraagt.
Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten
- Sinds 1 januari 2023 is er, naast de loopbaanvoorziening van de bakkerijsector, de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepszieken (TSB).
- De TSB is een tegemoetkoming van de overheid voor de kosten waarmee mensen met een beroepsziekte vaak te maken krijgen.
- De TSB geldt onder andere voor medewerkers, oud-medewerkers of zelfstandigen met allergisch beroepsastma.
- Je kunt je aanmelden voor de TSB via het Instituut Slachtoffers Beroepsziekten door Gevaarlijke stoffen (ISBG, opent in nieuw venster). Omdat de bakkerijsector een eigen loopbaanvoorziening heeft, kun je voor meer informatie over de TSB en de loopbaanvoorziening het beste contact opnemen met het Informatiecentrum Grondstofallergie.
Meer informatie en advies
Wil je meer informatie of advies over het grondstofallergieonderzoek, de uitkomsten, de vervolgmogelijkheden, de loopbaanvoorziening of de TSB? Bel dan met het Informatiecentrum Grondstofallergie via 0317 – 47 12 23 of vul het contactformulier in.
Erover praten
Als je in vertrouwen met iemand wilt praten over je allergie, over het werken met een allergie of het veranderen van werk, kun je contact opnemen met de ervaringsdeskundigen. Zij zijn zelf bakker geweest en hebben een grondstofallergie ontwikkeld.