Cover voor Vitaal werken: gezonde leefstijl – zo blijf je fit

Vitaal werken: gezonde leefstijl – zo blijf je fit

Met kleine stappen naar een gezonde leefstijl

Ben je ook druk, druk, druk? Het is druk op ons werk, en ook thuis moet er van alles. Om fris en fit te blijven, helpt het om goed te blijven eten, voldoende te bewegen en te ontspannen: een gezonde leefstijl.

Wat is leefstijl?

Leefstijl gaat bijvoorbeeld over eten en bewegen, stress en slapen. Zorgen voor jezelf hoort daar ook bij, en de mensen om je heen begrijpen. Al die zaken hebben invloed op hoe lekker je je voelt.

Een gezonde leefstijl helpt je dus om je beter te voelen. Als je bijvoorbeeld regelmatig sport en beweegt, maak je je lichaam sterker. Je hebt dan minder kans op blessures en allerlei ziektes. Goed eten, voldoende slapen en ontspannen zorgen er ook voor dat je tijdens de dag meer aankunt en bij tegenslag sneller herstelt.

Aan de slag voor een gezonde leefstijl

Wil je aan de slag met je leefstijl? Anders eten, meer bewegen of meer rust? Kies dan voor kleine stappen en verander niet alles tegelijk. Hieronder lees je hoe je dat kunt aanpakken.

 • Kijk eens op de website van het Voedingscentrum (opent in nieuw venster). Daar staat duidelijke informatie over gezond eten en antwoord op veel ‘eetvragen’ (opent in nieuw venster). Bijvoorbeeld: hoe kan ik gezonder eten, wat zijn gezonde tussendoortjes, hoe kan ik gezonder snacken, wat zijn handige keuzes als ik iets wil drinken? Het Voedingscentrum heeft ook apps en tools (opent in nieuw venster) die kunnen helpen bij een gezonde leefstijl, zoals Mijn Eetmeter (opent in nieuw venster).
 • Praat eens met collega’s of bekenden over onderwerpen die met leefstijl te maken hebben. Misschien hebben ze goede tips. Vraag bijvoorbeeld:
  • Wat doe jij om uit te rusten, op te laden of te ontspannen?
  • Heb je weleens iets veranderd aan wat of hoe je eet? Hoe heb je dat gedaan?
  • Heb jij na een dag werken nog zin om te sporten? Hoe doe je dat dan?
  • Zo’n gezonde lunch meenemen, is dat veel werk?
 • Eet aan tafel, en probeer tijdens het eten niet op je telefoon of naar tv te kijken. Dan eet je veel bewuster en voel je beter of je voldoende gegeten hebt. Bovendien is het veel gezelliger!
 • Wil je meer bewegen? Maak het jezelf niet te moeilijk: een of twee keer per week een klein rondje hardlopen is al prima. Of maak een wandeling tijdens je pauze of na het avondeten.
 • Samen bewegen is leuker en beter vol te houden, dus misschien zijn er collega’s, familieleden of vrienden die mee willen doen met je wandeling of hardlooprondje?
 • Woon je in de buurt van je werk? Kijk dan of je kunt fietsen of lopen naar je werk, in plaats van de auto te pakken.
 • Pauzes tijdens je werk zijn belangrijk om op te laden en even met iets anders bezig te zijn. Sla de pauze dus niet over en neem die tijd om te eten of als dat kan een stukje te lopen.
 • Werk je ook ’s nachts? Kijk dan eens naar de tips en informatie over gezond nachtwerk op Bakbekwaam. Je vindt er bijvoorbeeld een handig eetritme voor je nachtdienst, waardoor je de nachtdienst beter volhoudt en je je daarna ook fitter voelt.
 • Heb je het gevoel dat de werkdruk hoog is? Op Bakbekwaam vind je meer informatie over (hoge) werkdruk, wanneer dat een probleem is, en hoe je er samen met je leidinggevende iets aan kunt doen.
 • Ben je 60 jaar of ouder? De overheid verhoogt de AOW-leeftijd en daarom moeten de meeste mensen langer doorwerken. Om dat makkelijker te maken, is in de Cao Bakkersbedrijf de vitaliteitsregeling opgenomen: je werkt dan 80% van je huidige uren, verdient 90% van je salaris, en bouwt volledig pensioen op.