Cover voor Hoe zorg je in jouw bedrijf voor een opgeruimde en schone werkplek?

Hoe zorg je in jouw bedrijf voor een opgeruimde en schone werkplek?

Maak kans op een industriële stofzuiger!

Ieder jaar gebeuren er talloze grotere en kleinere ongevallen doordat mensen zich stoten, uitglijden of struikelen over rondslingerende spullen. Goed schoonmaken én het opruimen van gemorst meel is daarnaast belangrijk om blootstelling aan meelstof zoveel mogelijk te voorkomen. Kortom: een opgeruimde en schone werkplek is een gezonde en veilige werkplek.

Als je schoonmaakt, moet je ervoor zorgen dat meelstof niet extra in de lucht gaat circuleren. Als je met perslucht of een bezem in de weer gaat, gebeurt dat juist wel. Met een goede industriële stofzuiger zuig je het stof echter op. Pas daarbij wel op dat niemand over het snoer struikelt of uitglijdt na het dweilen!

Maak kans op een goede industriële stofzuiger van € 1000

Hoe pak je opruimen en schoonmaken aan in jouw bedrijf? Welke maatregelen zijn er genomen om gezond en veilig te werken en hoe heb je dit in een plan van aanpak geborgd?

  • Laat het ons zien, bijvoorbeeld met een filmpje, foto(‘s), werkinstructies, een overzicht van de beschreven maatregelen in de RI&E of de uitvoering daarvan uit het plan van aanpak.
  • Stuur dit bewijs uiterlijk 25 juni 2021 naar info@veiligengezond.nl.
  • Onder de deelnemers verloten we een industriële stofzuiger ter waarde van ruim € 1000.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Schoonmaken is een onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Alle bedrijven – groot én klein – zijn volgens de Arbowet verplicht om een RI&E uit te voeren. Schoonmaken en opruimen zijn belangrijke maatregelen om bepaalde risico’s, zoals struikelen en blootstelling aan meelstof, te verminderen. In de RI&E besteed je aandacht aan schoonmaak, omdat een schone en opgeruimde werkplek een gezonde en veilige werkplek is.

Tips

  • Werk netjes en voorkom stuiven.
  • Gebruik een stofzuiger om meelstof op te zuigen, en geen perslucht.
  • Kies niet-schadelijke schoonmaakmiddelen als dat mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat de schoonmaakmiddelen veilig gebruikt worden. Denk daarbij aan eventuele persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals een veiligheidsbril of handschoenen.
  • Voorkom uitglijden over natte vloeren en struikelen over losse spullen.
  • Zorg ervoor dat medewerkers weten hoe ze veilig moeten werken door ze mondeling en schriftelijk instructies te geven.

Week van de RI&E

Deze actie is onderdeel van de Week van de RI&E, van 21 tot 25 juni 2021. Schoonmaken is voor zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen een belangrijk onderwerp. Met de RI&E beoordeel je welke preventieve maatregelen genomen moeten worden zodat je medewerkers op een gezonde en veilige manier kunnen werken.

Meer informatie

  • Aan de slag met de RI&E (industriële bakkerijen)
  • RI&E voor ambachtelijke bakkerijen
  • Arbocatalogus voor industriële bakkerijen (ook nuttig voor ambachtelijke bakkerijen)
  • Werkblad stofarm schoonmaken
  • Werkblad gebruik van een industriële stofzuiger
  • Filmpje schoonmaken doe je zo
  • Stofbeheersingsplan

Nieuws uit de branche