Voor trainingen, workshops en opleidingen die aan de voorwaarden voldoen, kun je subsidie krijgen. In de bakkerijbranche subsidieert het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf specifieke trainingen, en is er de opleidingsvoucher. Ook zijn er de STAP-regeling, de SLIM-subsidie, FIT 2030, de specifieke regeling Tel mee met Taal, het Levenlanglerenkrediet en de tijdelijke regeling NL leert door. Daarnaast zijn er verschillende regionale subsidieregelingen.
Subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf
- Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf subsidieert verschillende trainingen voor de ambachtelijke en industriële bakkerij.
- Om gebruik te maken van deze subsidie, moet de werkgever afdragen aan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.
- Bij de trainingen in het overzicht op deze website is vermeld wanneer een training, cursus of workshop wordt gesubsidieerd door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.
Persoonlijke opleidingsvoucher
- In 2018 hebben de cao-partijen een persoonlijke opleidingsvoucher aangeboden aan alle medewerkers die in dienst zijn van een (banket)bakkersbedrijf.
- De voucher bedraagt € 200 bij een fulltimedienstverband. Parttimers ontvangen een evenredig gedeelte van dit bedrag.
- De voucher kan worden gebruikt voor opleidingen, trainingen of cursussen waardoor medewerkers kunnen groeien in hun (toekomstig) werk binnen of buiten de bakkerij.
STAP-regeling en STAP-budget
- De STAP-regeling heeft als doel om een leven lang leren te bevorderen.
- De STAP-subsidie bedraagt € 1.000 per medewerker per jaar en is de vervanger van de scholingsaftrek inkomstenbelasting. Deze scholingsaftrek is vervallen per 1 januari 2022.
- Het jaarlijkse STAP-budget geeft medewerkers de mogelijkheid zich te ontwikkelen en dit (deels) te financieren vanuit het STAP-budget. Voor bedrijven betekent dit dat de ontwikkeling van medewerkers niet geheel voor hun rekening hoeft te komen.
- Medewerkers kunnen één keer per jaar een training volgen met gebruik van de STAP-regeling.
- Om in aanmerking te komen voor vergoeding, moeten trainingen erkend zijn en opgenomen zijn in het scholingsregister van DUO. Bij de trainingen in het overzicht op deze website is vermeld wanneer subsidie vanuit de STAP-regeling mogelijk is.
Meer informatie over de STAP-regeling
- Lees de whitepaper STAP-subsidie (Opent in nieuw venster)
FIT 2030
FIT staat voor Food in Transitie. FIT 2030 (opent in nieuw venster) stimuleert ontwikkelen en arbeidsmobiliteit, onder andere met programma’s voor goed werkgeverschap en een leven lang ontwikkelen van medewerkers. Deze programma’s worden deels gesubsidieerd vanuit de MDIEU-regeling.
SLIM-subsidie
De SLIM-subsidie heeft als doel om leren en ontwikkelen in het mkb vanzelfsprekend te maken. Dit betekent dat in de onderneming aandacht is voor de ontwikkeling van het bedrijf en de medewerkers. In de regeling zijn vier activiteiten genoemd waarvoor je als ondernemer een subsidie kunt aanvragen. Deze kun je vinden op de menukaart SLIM (opent in nieuw venster).
Levenlanglerenkrediet
Met het Levenlanglerenkrediet (opent in nieuw venster) kun je geld lenen voor een opleiding als je niet in aanmerking komt voor de reguliere studiefinanciering. Daarvoor moet je jonger dan 56 jaar zijn en moet de opleiding voldoen aan de voorwaarden.
Tel mee met Taal
Tel mee met Taal (opent in nieuw venster) biedt werkgevers jaarlijks subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.
NL leert door
- De tijdelijke subsidieregeling NL leert door draagt bij aan het versterken van de arbeidsmarktpositie van werkenden en niet-werkenden.
- NL leert door is voor iedereen vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt.
- Bij de trainingen in het overzicht op deze website is vermeld of deze in aanmerking komt voor subsidie vanuit NL leert door.