Referentiefuncties

De referentiefuncties gebruik je als uitgangspunt om je eigen bedrijfsfunctieomschrijving op te stellen of aan te passen. Deze referentiefuncties kun je in Word-format downloaden, zodat je ze gemakkelijker kunt gebruiken. 

Van referentiefunctie naar bedrijfsfunctie

Er zijn geen eisen aan het format of de inhoud van bedrijfsfunctieomschrijvingen. Je bedrijfsfunctieomschrijving moet wel voldoende handvatten bieden om op een gefundeerde manier het niveau vast te stellen en te toetsen. Hoe uitgebreid je de omschrijving maakt, is dus je eigen keuze. Gebruik je de referentiefuncties als uitgangspunt voor je bedrijfsfunctieomschrijvingen? Dan is het volgende proces handig:

  1. Kies de referentiefunctieomschrijving die het best aansluit op wat je verwacht van de functie. Daarvoor zijn acht functiegroepen (functiefamilies) gemaakt. Wanneer er niveau-onderscheidende kenmerken (NOK) voor de referentiefunctie zijn, adviseren we je om ook die te bekijken.
  2. Omschrijf de kenmerken van de functie op basis van je bedrijfssituatie. Gebruik daarvoor ook de NOK als die voor die functie beschikbaar zijn.
    – Voeg (relevante) aanvullende werkzaamheden toe.
    – Schrap de werkzaamheden die niet van toepassing zijn.
    – Nuanceer formuleringen.
    – Pas de referentiefunctie aan naar de gewenste eigen bedrijfssituatie. Velden die je moet invullen of controleren zijn in het document in geel aangegeven.
  3. Bespreek de conceptbedrijfsomschrijving met (een afvaardiging van) functiehouders (degenen die de functie uitvoeren).
  4. Stel de bedrijfsfunctieomschrijving waar nodig bij en stel deze vast in managementteam (MT) of directie.
  5. Onderteken de omschrijving als werkgever (voor akkoord) en medewerker (voor gezien).

Competentiebibliotheek

In de competentiebibliotheek kun je overzichtelijk per opleidingsniveau zien wat de bijbehorende kenmerken en competenties zijn.

ORBA-vragenformulier

Met het ORBA-vragenformulier kun je inzicht krijgen in de inhoud van een functie. Het gaat hierbij niet om een gedetailleerde opsomming van taken, maar om de hoofdlijnen. De leidinggevende bepaalt uiteindelijk de inhoud van de functie.