In de Arbowet staat dat werkgevers moeten zorgen voor een gezonde en veilige werkplek: een onderdeel van de zorgplicht. Om ervoor te zorgen dat medewerkers gezond aan het werk kunnen blijven, is het belangrijk om op tijd signalen op te vangen en actie te ondernemen. De persoonlijke gezondheidscheck (PG) kan bedrijven en medewerkers daarbij helpen.
Persoonlijke gezondheidscheck voor de bakkerijsector
- In samenwerking met het onafhankelijke instituut &niped (opent in nieuw venster) is een PG gemaakt die specifiek gericht is op de bakkerijsector.
- De PG is een hulpmiddel om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te monitoren en ze te helpen om gezonder te leven.
- Gezondheidsfondsen (zoals de Hartstichting en het Diabetesfonds), huisartsen en verschillende verzekeraars ondersteunen de gezondheidscheck.
- De PG omvat een Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) voor de bakkerijsector en een aantal extra onderwerpen, zoals leefstijl.
- Deze PG is een handige manier om als werkgever aan dit deel van de zorgplicht te voldoen.
- Voor de bakkerijsector geldt een korting van 25%; als het bedrijf een collectieve zorgverzekering voor de medewerkers heeft, worden de kosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed.
- &niped zorgt voor het volledige traject, waaronder de communicatie en de complete uitvoering van de PAGO.
Onderdelen persoonlijke gezondheidscheck
De PG omvat online onderdelen en fysieke onderzoeken. Daarbij komen aan bod:
- vitaliteit, gezondheid en leefstijl
- gezond aan het werk (inclusief psychosociale arbeidsbelasting, werkvermogen, fysieke klachten en bevlogenheid)
- mentale gezondheid
- beeldschermwerk
- gehoor
- fysieke onderzoeken naar hart- en vaatrisico: cholesterol, diabetes, bloeddruk, BMI en vetverdeling:
- bedrijven < 10 medewerkers: medewerkers ontvangen een checkbox thuis waarmee zij de metingen kunnen uitvoeren
- bedrijven 10+ medewerkers: &niped komt langs om de fysieke onderzoeken op de locatie uit te voeren; tijdstip in overleg
- slaap (bij aanmelding voor 15 oktober 2024)
Uitkomsten
- Iedere deelnemer ontvangt na afloop een persoonlijk gezondheidsrapport met begrijpelijke en uitgebreide resultaten.
- Per onderdeel is direct duidelijk hoe de deelnemer scoort.
- In de achtergrondinformatie is te zien welke specifieke onderwerpen aandacht nodig hebben, inclusief praktische tips om zelf of met een coach aan de slag te gaan.
Privacy
- De PG voldoet aan alle privacyrichtlijnen (AVG).
- De gegevens en resultaten van de PG zijn voor niemand anders dan de deelnemer zelf bedoeld en worden met niemand anders gedeeld.
- Er wordt een persoonlijk account aangemaakt waar alleen de deelnemer zelf bij kan.
- Als er voldoende deelnemers binnen één bedrijf meedoen om de anonimiteit te waarborgen, kan de werkgever (tegen een vergoeding) wel de geanonimiseerde, algemene resultaten ontvangen. Daarin is te zien op welke (werkgerelateerde) gezondheidsrisico’s er goed of minder goed wordt gescoord. De werkgever kan dan verbeteringen op bedrijfsniveau doorvoeren.
Aanmelden
U meldt uw bedrijf aan voor deze persoonlijke gezondheidscheck via https://niped.nl/bakkersdoenmee/ (opent in nieuw venster).
Voor de bakkerijsector geldt een korting van 25%:
- Kosten per deelnemer: € 81,60 (in plaats van € 109,60).
- Implementatie- en advieskosten vanaf € 175, afhankelijk van het aantal deelnemende medewerkers.
- Vanaf 10+ medewerkers: fysieke onderzoeken op locatie € 450 per dagdeel (maximaal 15 medewerkers per dagdeel).
- Heeft u een collectieve zorgverzekering voor uw medewerkers? Dan worden de kosten mogelijk (gedeeltelijk) vergoed.
- Op verzoek kan de PG worden uitgebreid met een medewerkerstevredenheidsonderzoek, à € 10,50 per deelnemer.
Gratis extra onderdeel voor snelle aanvragers
Vraagt u voor 15 oktober 2024 een offerte aan? Dan wordt gratis het onderdeel ‘slaap’ toegevoegd aan de PG.
Concrete handvatten door persoonlijke gezondheidscheck
Ruim 1500 bakkers deden in 2020/2021 al eens mee aan de PG in de bakkerijsector. Na 6 maanden was ruim twee derde nog steeds aan de slag met de resultaten van hun onderzoek:
- 60% was nog bezig met voeding
- 59% was meer gaan bewegen
- 31% werkte aan de aanpak van fysieke klachten
- 29% werkte aan de aanpak van stress
De PG biedt dus concrete handvatten om aan de slag te gaan. De deelnemende medewerkers waren bovendien zeer tevreden over het onderzoek en het gezondheidsrapport. Daarnaast vonden ze het erg prettig dat hun werkgever de PG aanbood: ze waardeerden dit met een 8,4.