Cover voor Pilot Bedrijfsontwikkelplan: positieve ervaringen

Pilot Bedrijfsontwikkelplan: positieve ervaringen

Bakkersbedrijven op weg naar duurzame inzetbaarheid

Veertien ambachtelijke en industriële bakkerijen deden de afgelopen maanden mee aan de pilot Bedrijfsontwikkelplan. Deze pilot werd georganiseerd door Stichting Bakkracht en WeCreate (opent in nieuw venster), een bureau dat organisaties helpt om grip te krijgen op verandering. De ervaringen met de pilot Bedrijfsontwikkelplan zijn positief. Dit najaar en in 2023 is er daarom opnieuw plek voor bakkerijen die aan de slag willen met het gericht opleiden van medewerkers, zodat bedrijf en medewerkers op de toekomst zijn voorbereid.

Tijdens de pilot gingen teams van medewerkers van de deelnemende bakkerijen aan het werk. Dat deden ze tijdens drie sessies van tweeënhalf uur die in het eigen bedrijf plaatsvonden. Met Elmer Schra, projectleider van het Bedrijfsontwikkelplan en consultant bij WeCreate, bepaalden ze waarmee het bedrijf aan de slag wilde. “Ons doel is om zowel het bedrijf als de medewerkers te laten groeien”, zegt Elmer. “We koppelen leren aan de ontwikkeling die een bedrijf doormaakt, maken per functie een overzicht van de beoogde leerdoelen en geven tips voor bijvoorbeeld leiderschapstrajecten of communicatietrainingen en eventuele subsidies.”

Het was verhelderend om te ontdekken hoe onze medewerkers tegen hun eigen vak en de toekomst daarvan aankijken

Barbara Rijnbeek – Bakkerij Rijnbeek, Pijnacker

Positieve ervaringen

Zowel het proces als het resultaat van de pilot leidde tot positieve reacties. “Ik vond het verhelderend om te ontdekken hoe onze medewerkers tegen hun eigen vak en de toekomst daarvan aankijken”, zegt Barbara Rijnbeek, eigenaresse van Bakkerij Rijnbeek in Pijnacker. Maison Kelder uit Den Haag ging al tijdens de pilot aan de slag met veranderingen die in de sessies besproken werden, zo vertelt bakkerijmanager Tistan van Dorst: “We hebben in het kader van energiezuiniger werken onze TL-balken vervangen door LED-verlichting en diverse handreikingen gekregen voor de begeleiding van leerlingen in ons bedrijf.”

We hebben gemerkt hoe waardevol het is om onze werknemers mee te nemen in onze toekomstplannen.

Derkjan Marsman, hr-adviseur

Derkjan Marsman, hr-adviseur voor Bakkerij Smithuis in Oldenzaal en Bakkerij Faber in Hoogeveen, concludeerde na afloop: “Wat we meenemen uit de pilot is dat we nóg inzichtelijker moeten maken wat wij aanbieden en welke loopbaanpaden er zijn voor onze medewerkers. Ook hebben we gemerkt hoe waardevol het is om onze werknemers mee te nemen in onze plannen richting de toekomst. Zo kunnen we de ontwikkelbehoeftes van ons bedrijf én onze medewerkers beter bij elkaar brengen.”

Ook aan de slag met het Bedrijfsontwikkelplan?

Wil jij dit najaar of in 2023 aan de slag met het gericht opleiden van je medewerkers, zodat jullie als bedrijf én als team goed op de toekomst zijn voorbereid? Meld je dan aan voor het Bedrijfsontwikkelplan. Dat kan bij Carla Zwierstra van de Stichting Bakkracht (06 83 22 87 28 of info@bakkracht.nl).

Meer lezen?

Nieuws van Bakbekwaam in je mailbox?

Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van actuele informatie op Bakbekwaam? Abonneer je dan op de Bakbekwaam-nieuwsbrief, en ontvang maandelijks al het nieuws over leren en werken in je mailbox!

Nieuws uit de branche