Cover voor STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

STAP-subsidie voor branche-erkende trainingen en opleidingen

Doordat de STAP-regeling in de loop van 2023 meerdere keren is aangepast, is de informatie in dit bericht niet meer actueel. Actuele informatie lees je in het bericht STAP-subsidie alleen nog voor OCW-erkende opleidingen.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf dit jaar een STAP-budget van maximaal € 1.000 per persoon aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Deze individuele subsidie heet STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie). Je kunt de STAP-subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding, zodat je goed inzetbaar blijft op de arbeidsmarkt. Oók in de bakkerijbranche!

Ons werk verandert snel. Steeds meer werk is digitaal, waardoor er nieuwe banen bijkomen en andere banen verdwijnen. Ook corona heeft invloed op de arbeidsmarkt. Werknemers in bijvoorbeeld de horeca verliezen hun baan; in andere sectoren, zoals de bakkerijbranche, zijn momenteel vacatures.

De overheid wil mensen helpen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Mensen die zich laten om- of bijscholen, kunnen voorkomen dat zij hun baan verliezen of maken meer kans op een andere baan. Bovendien vindt de overheid het belangrijk dat mensen zich tijdens hun loopbaan blijven ontwikkelen. Zo kunnen zij hun positie op de arbeidsmarkt versterken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voordelen voor werknemers én werkgevers

Met een bijdrage uit het STAP-budget kunnen werknemers zelf kiezen voor een opleiding, training of cursus. Zo bepalen zij zelf hoe hun loopbaan zich ontwikkelt. Ook voor werkgevers biedt het STAP-budget voordelen. Opleiding en ontwikkeling van medewerkers zorgt ervoor dat zij beter en breder inzetbaar zijn. Dit bevordert de motivatie van medewerkers en hun betrokkenheid bij de bakkerij.

STAP-subsidie voor bakkerijbranche

  • De opleidingen en trainingen in de bakkerijbranche die in aanmerking komen voor een STAP-subsidie, vind je via het overzicht van trainingen en opleidingen.
  • Trainingen met de benodigde branche-erkenning kunnen vanaf 1 mei tot en met 30 juni worden aangevraagd. De daaropvolgende aanvraagrondes starten op 1 juli, 1 september en 1 november 2022.
  • De training moet binnen drie maanden (maar niet eerder dan vier weken) na de aanvraag beginnen. Een werknemer kan per jaar één keer een STAP-subsidie aanvragen.
  • In 2022 is er voor het tijdvak van mei en juni maximaal 36,1 miljoen euro beschikbaar. Op is op, dus wees er op tijd bij!

Wie zich aanmeldt voor een training met STAP-subsidie, ontvangt van de opleider een STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kun je de STAP-subsidie aanvragen bij het UWV. Zij vergoeden de kosten voor de opleiding of training aan de opleider.

Meer informatie

Nieuws uit de branche