Cover voor Training volgen met maximaal € 1000 STAP-subsidie?

Training volgen met maximaal € 1000 STAP-subsidie?

Handig stappenplan voor aanvraag subsidie

Doordat de STAP-regeling in de loop van 2023 meerdere keren is aangepast, is de informatie in dit bericht niet meer actueel. Actuele informatie lees je in het bericht STAP-subsidie alleen nog voor OCW-erkende opleidingen.

De STAP-subsidie heeft tot doel om een leven lang leren te bevorderen. De subsidie is er nu een jaar en in de praktijk valt het niet mee om daar gebruik van te maken. Om de twee maanden is er een inschrijfmoment voor de STAP-subsidie, maar vaak is na twee uur het geld voor die periode alweer op. Toch loont het de moeite om te blijven proberen: de volgende kans is in februari 2023. Hieronder vind je een handig stappenplan voor de aanvraag van de STAP-subsidie.

Start aanvraag STAP-subsidie februari 2023

Je kunt het jaar goed beginnen, want het volgende aanvraagtijdvak voor de STAP-subsidie start op 28 februari 2023 om 10.00 uur.

Hoe werkt de aanvraag STAP-subsidie?

Hieronder zetten we nog even op een rijtje hoe je de subsidie aanvraagt:


Vind een opleiding en meld je aan bij de opleider

 1. Oriënteer je op STAP-budget.nl (opent in nieuw venster). Daar kun je ideeën opdoen voor een STAP-opleiding die bij je past. Met de vele zoekfilters en de uitgebreide informatie per opleiding kun je eenvoudig een passende opleiding vinden.
 2. Selecteer een opleiding op STAP-budget.nl en klik via de gele aanmeldknop rechtsboven door naar de aanbieder. Je komt dan op de aanmeldingspagina van de opleider. Hier kun je je vrijblijvend aanmelden voor de opleiding.
 3. Meld je aan bij de opleider. Na deze aanmelding ontvang je van de opleider een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs. Dat aanmeldingsbewijs heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij het UWV.

Vraag je STAP-budget aan bij het UWV op 2 januari 10.00 uur

De volgende tips zijn daarbij handig:

 • Gebruik voor de STAP-aanvraag een laptop of desktop. Je moet namelijk een bestand uploaden en dat is lastig via een telefoon.
 • Houd je DigiD en je digitale STAP-aanmeldingsbewijs bij de hand.
 • Zorg dat je voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt.

Volg de volgende stappen:

 1. Ga naar www.stapuwv.nl (opent in nieuw venster), het STAP-portaal van het UWV. 
 2. Klik voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’. Dan ontvang je om 10.00 uur precies een melding dat je aan de wachtrij bent toegevoegd. Het maakt voor je plek in de wachtrij niet uit wanneer je voor 10.00 uur op ‘Aanvragen STAP-budget’ hebt geklikt.
 3. Log in met DigiD.
 4. Upload het digitale STAP-aanmeldingsbewijs dat je van de opleider hebt gekregen.
 5. Vul je studentnummer, klantnummer of inschrijfnummer in. Dat staat op je STAP-aanmeldingsbewijs.
 6. Bevestig de opleiding die de opleider via een ‘vooraanmelding’ voor je heeft klaargezet, of selecteer zelf de opleiding die ook op het STAP-aanmeldingsbewijs staat.
 7. Beantwoord nog enkele vragen over je situatie.
 8. Dien je aanvraag in.
 9. Wacht op reactie van het UWV. Na toekenning ontvangen jij en je opleider bericht van het UWV. Het UWV maakt het geld over naar de opleider. Je krijgt dus zelf geen geld op je rekening. Je opleider zet je voorlopige aanmelding om in een daadwerkelijke inschrijving. 

Na de opleiding

 1. De opleider stuurt binnen 3 maanden na afronding van de opleiding een bewijs van deelname aan het UWV. Daarin geeft de opleider aan of de opleiding is afgerond. Een opleiding is afgerond als de scholing is afgerond met een diploma of certificaat of als de deelnemer ten minste een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van 80% heeft behaald.
 2. Het UWV beslist: de subsidie wordt definitief toegekend of, als de opleiding niet is afgerond, afgewezen. Als aanvrager ontvang je hierover een beschikking van het UWV.

Meer informatie over subsidies voor trainingen in de bakkerijbranche, waaronder de STAP-subsidie, lees je op de pagina Subsidies voor trainingen.

Nieuws uit de branche