Cover voor Succesvolle workshops Nachtwerk bij Jan Swaanen: ‘Puzzelstukjes komen samen’

Succesvolle workshops Nachtwerk bij Jan Swaanen: ‘Puzzelstukjes komen samen’

Echte Bakker Jan Swaanen in Hilvarenbeek deed de afgelopen maanden mee aan de pilot voor Nachtwerk. De medewerkers die ’s nachts werken, volgden een workshop Slapen en een workshop Voeding. In de workshops kregen zij informatie en tools om negatieve gevolgen van onregelmatige diensten in de hand te houden.

“De workshops zijn heel goed ontvangen”, vertelt officemanager Reggy Ackermans van Echte Bakker Jan Swaanen. “Van tevoren waren de medewerkers sceptisch, maar tegen alle verwachtingen in zijn ze er na de eerste workshop allemaal mee aan de gang gegaan.”

De workshops bij Echte Bakker Jan Swaanen werden gegeven door Elly Kaldenberg. “Zij brengt op een heldere manier de kennis over en geeft praktische tips. Dat leidde tot redelijk wat ‘o-ja-momentjes’ bij de deelnemers. Er zijn veel dingen waar je normaal gesproken helemaal niet bij stilstaat. Die losse puzzelstukjes kwamen tijdens de workshops allemaal samen.”

Begrip

In veel bakkerijen werken medewerkers in onregelmatige diensten. Deze diensten hebben grote invloed op het interne ritme in je lichaam. Verstoren van de natuurlijke biologische ritmes van slapen, eten en actief zijn, kan onder andere leiden tot klachten als vermoeidheid, verminderde concentratie, of maag- en darmklachten. In het ergste geval ontstaan slaapstoornissen, overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

De gevolgen van onregelmatige diensten kunnen in de hand gehouden worden als medewerkers inzicht krijgen in wat onregelmatige diensten met hen doen. Daarom organiseerde Veilig en Gezond in het bakkersbedrijf deze pilot Nachtwerk. De pilot liep eerder bij Dutch Bakery en leidde daar tot positieve resultaten. Ook bij Echte Bakker Jan Swaanen zorgden de workshops voor bewustwording, zegt Reggy Ackermans: “Er is nu meer begrip van wat er met je lichaam gebeurt tijdens nachtwerk.”

Lees ook

Nieuws uit de branche