Cover voor Levensmiddelenchemie

Levensmiddelenchemie

Duur
3 maanden
Locatie
Den Bosch
Kosten
€ 1.209, subsidie mogelijk
Uitvoerder
HAS Hogeschool

Doelgroep

Iedereen die betrokken is bij (de kwaliteit van) voedselproductie

Inhoud

Iedereen weet dat koolhydraten, eiwitten en vetten belangrijke voedingsstoffen zijn. Maar wie kent de chemische en fysische eigenschappen van deze stoffen? Dit is wat je, onder andere, leert in de cursus Levensmiddelenchemie. Wie met voedselproductie te maken heeft, moet namelijk weten hoe chemische processen een rol kunnen spelen en hoe je daar rekening mee houdt.

In de cursus Levensmiddelenchemie vergaar je kennis en inzicht in de structuur en de belangrijkste chemische en fysische eigenschappen van koolhydraten, eiwitten en vetten.

Doel

Na afronding van de cursus Levensmiddelenchemie kun je onder andere:

  • het smeltgedrag van vetten verklaren, uitleggen welke verschillende types vetbederf kunnen optreden en hoe je deze voorkomt;
  • van eiwitten het denaturatieproces beschrijven en uitleggen hoe je de oplosbaarheid beïnvloedt;
  • de functionele eigenschappen van melk-, vlees- en tarwe-eiwitten uitleggen in zuivel, vleesproducten en brood en de werking van enzymen verklaren;
  • verschillende bruinkleuringsreacties (karamellisatie, maillardreacties, enzymatische bruinkleuring) in voedingsmiddelen verklaren.

De cursus bestaat uit 7 lesavonden (dinsdag van 17.30 – 20.45 uur) en 1 toetsavond in een periode van 3 maanden.

Na afronding van deze cursus kun je de cursus Productontwikkeling & ingrediënten volgen om je verder te ontwikkelen.

Toelatingseisen

Kennis van scheikunde op havo-5-niveau of mbo-niveau-3 of mbo-niveau-4.  

Subsidie

  • De cursus kost € 1.209 exclusief btw.
  • Vanaf 1 maart 2022 komt deze training in aanmerking voor de STAP-subsidie (€ 1.000 per jaar).