Cover voor Vakantie: belangrijke buffer voor werkdruk

Vakantie: belangrijke buffer voor werkdruk

Voor veel mensen komt de vakantie er weer aan. Of je nu thuisblijft, op een strandvakantie gaat of een grote rondreis maakt – vakantie is belangrijk om uit te rusten, te ontspannen en op te laden. Vakantie zorgt ervoor dat je er daarna weer tegenaan kunt en is zo een belangrijke buffer voor werkdruk.

In het juninummer van Bakkerswereld vertelt Noortje Wiezer, expert op het gebied van mentale gezondheid bij TNO, hoe vakantie helpt om lichamelijk en geestelijk te herstellen van het werk. Volgens haar is vakantie zeker geen overbodige luxe. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vakantie houden een positief effect heeft op de gezondheid en het geluksgevoel. En mensen die langere tijd geen vakantie nemen, worden eerder ziek en voelen zich minder goed.

Afbouwen en opbouwen

Om optimaal te profiteren van de vakantie, is het aan te raden om voor de vakantie langzaam af te bouwen en na de vakantie weer rustig op te bouwen. Daarvoor is goede afstemming op het werk belangrijk, zeker nu vervanging door de krapte op de arbeidsmarkt lastiger te vinden is.

Ook legt Wiezer uit waarom het belangrijk is om echt los te komen van het werk, welke invloed de lengte van de vakantie daarop heeft, en dat een andere omgeving vaak wonderen doet: “Het maakt weinig uit of je nu kiest voor een actieve wandelvakantie, cultuur snuiven in een ver land of een strandvakantie. Als het maar je eigen keuze is, iets wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt.” 

Lees het volledige artikel De ingrediënten voor een goede en broodnodige vakantie (opent in nieuw venster) op Bakkerswereld (inloggen met je Bakkerswereld-account).

Meer lezen over werkdruk? Ga dan naar:

Meer nieuws over veilig en gezond werken?

Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van nieuws over veilig en gezond werken en van andere actuele informatie op Bakbekwaam? Abonneer je dan op de Bakbekwaam-nieuwsbrief, en ontvang maandelijks al het nieuws over leren en werken in je mailbox!

Nieuws uit de branche