De grootste risico’s in de bakkerijbranche zijn lichamelijke belasting, machineveiligheid, hitte, geluid en contact met stoffen. Veilig werken kan veel van deze risico’s voorkomen. Dat noemen we preventief werken.
Hieronder vind je informatie en verschillende tools die leidinggevenden en medewerkers helpen bij preventief werken:
- ATEX-handleiding: mogelijk explosiegevaar door meelstof voorkomen
In iedere bakkerij is er mogelijk explosiegevaar door meelstof. Om dit risico zo klein mogelijk te maken, zijn maatregelen nodig volgens de ATEX-richtlijn. Deze staan in de ATEX-handleiding. - Werken in de hitte: gezondheidsrisico’s voorkomen
In een bakkerij kan het erg warm zijn. Werken in te warme omstandigheden heeft gezondheidsrisico’s. Tips lees je op:- Gezond werken bij hitte (informatie voor leidinggevenden)
- Gezond werken bij hitte (informatie voor medewerkers).
- Arbocatalogus voor industriële bakkerijen
In de arbocatalogus voor industriële bakkerijen (opent in nieuw venster) staat meer informatie over risico’s in de bakkerijsector. Bijvoorbeeld wat er geregeld moet zijn, maar ook praktische tips om risico’s te verlagen. In deze arbocatalogus staan ook afspraken over trainingen voor gezond lichaamsgebruik. - RI&E industriële bakkerijen
Het maken van de RI&E is wettelijk verplicht. De vakorganisaties FNV en CNV en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) hebben samen een gratis RI&E-instrument voor de industriële bakkerij gemaakt. Je kunt deze RI&E gratis gebruiken. - Machineveiligheid: veilig werken door machines en apparatuur goed te onderhouden
Onderhouden van machines voorkomt storingen en zorgt er zo voor dat je veilig werkt en kosten vermindert. Lees hierover Veilig werken: goed onderhoud van machines. - Geluid: veilig werken met geluid
Hard geluid kan het gehoor beschadigen. Een werkgever is daarom verplicht om medewerkers te beschermen tegen de risico’s van hard geluid. Als je het geluidsniveau onder de 80 decibel houdt, werk je veilig. Lees hierover:- Veilig werken: voorkom te hard geluid (informatie voor leidinggevenden)
- Veilig werken: omgaan met geluid (informatie voor medewerkers)
- Contact met stoffen: veilig werken met ethanol
Ethanol kan slecht zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om blootstelling aan ethanol zoveel mogelijk te voorkomen. Lees hierover:- Veilig werken: voorkom blootstelling aan ethanol (informatie voor leidinggevenden)
- Veilig werken: voorkom contact met ethanol (informatie voor medewerkers)