Cover voor Veilig werken

Veilig werken

De grootste risico’s in de bakkerijbranche zijn lichamelijke belasting, machineveiligheid, hitte, geluid en contact met stoffen. Veilig werken kan veel van deze risico’s voorkomen. Dat noemen we preventief werken.

Hieronder vind je informatie en verschillende tools die leidinggevenden en medewerkers helpen bij preventief werken:

 • ATEX-handleiding: mogelijk explosiegevaar door meelstof voorkomen
  In iedere bakkerij is er mogelijk explosiegevaar door meelstof. Om dit risico zo klein mogelijk te maken, zijn maatregelen nodig volgens de ATEX-richtlijn. Deze staan in de ATEX-handleiding.
 • Werken in de hitte: gezondheidsrisico’s voorkomen
  In een bakkerij kan het erg warm zijn. Werken in te warme omstandigheden heeft gezondheidsrisico’s. Tips lees je op:
 • Training veiligheidsbewustzijn: omgaan met risico’s op de werkvloer
  Medewerkers kunnen de training Veiligheidsbewustzijn volgen, met subsidie van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. Deze cursus draait om de praktijk. Deelnemers zetten risico’s op de werkvloer op een rijtje en denken na over oplossingen en hoe je risico’s voorkomt.
 • Arbocatalogus voor industriële bakkerijen
  In de arbocatalogus voor industriële bakkerijen staat meer informatie over risico’s in de bakkerijsector. Bijvoorbeeld wat er geregeld moet zijn, maar ook praktische tips om risico’s te verlagen. In deze arbocatalogus staan ook afspraken over trainingen voor gezond lichaamsgebruik.
 • RI&E industriële bakkerijen
  Het maken van de RI&E is wettelijk verplicht. De vakorganisaties FNV en CNV en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) hebben samen een gratis RI&E-instrument voor de industriële bakkerij gemaakt. Je kunt deze RI&E gratis gebruiken.
 • Machineveiligheid: veilig werken door machines en apparatuur goed te onderhouden
  Onderhouden van machines voorkomt storingen en zorgt er zo voor dat je veilig werkt en kosten vermindert. Lees hierover Veilig werken: goed onderhoud van machines.
 • Geluid: veilig werken met geluid
  Hard geluid kan het gehoor beschadigen. Een werkgever is daarom verplicht om medewerkers te beschermen tegen de risico’s van hard geluid. Als je het geluidsniveau onder de 80 decibel houdt, werk je veilig. Lees hierover:
 • Contact met stoffen: veilig werken met ethanol
  Ethanol kan slecht zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om blootstelling aan ethanol zoveel mogelijk te voorkomen. Lees hierover: