- In een bakkerij kan het erg warm zijn. Als het buiten heet wordt, wordt het in de bakkerij nog warmer.
- Werken in een te warme omgeving is een risico voor de gezondheid.
- Als medewerker in de bakkerij kun je bij hitte zelf ook wat doen, of juist laten. Hieronder lees je daarvoor een aantal tips.
Let op jezelf en je collega’s
- Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Drink in elk geval iedere 15 tot 20 minuten koel water. Je werkgever moet voldoende koel water aanbieden.
- Drink geen energiedranken, zoals Red Bull.
- Collega’s die zwanger zijn of bijvoorbeeld hartproblemen hebben, lopen extra risico bij hitte. Let daarom op jezelf en je collega’s.
- Als het heel erg warm is: zorg ervoor dat jij en anderen niet in je eentje werkt of werken op een plek waar collega’s je niet kunnen zien.
- Vraag je werkgever of leidinggevende om lichte, luchtige werkkleding.
Houd je werkplek zo koel mogelijk
- Gebruik zonwering als die aanwezig is.
- Ventileer als dat kan en als het buiten koel is, dus ’s avonds, ’s nachts of ’s ochtends.
- Gebruik ventilatoren of airconditioning als die aanwezig zijn.
- Pas op met ventilatoren als de temperatuur in de werkruimte 35°C of hoger is, want dan kan een ventilator ervoor zorgen dat je meer last hebt van de warmte.
Overleg met je leidinggevende: kan het werk slimmer?
- Kunnen werktijden verschoven worden naar de koelste periodes?
- Kan inspannend werk tijdens de koelste periodes gepland worden, of worden uitgesteld?
- Kan belastend werk verdeeld worden over meerdere medewerkers?
- Kan werk in de warmte afgewisseld worden met werk in een koelere omgeving?
- Zijn extra pauzes mogelijk?