Cover voor Veilig werken: omgaan met geluid

Veilig werken: omgaan met geluid

Je gehoor is belangrijk. Hard geluid kan je gehoor beschadigen. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is. Maar ook als je te vaak of lang hard geluid hoort. Je kunt daardoor ‘lawaaidoof’ worden, of bijvoorbeeld een irritante piep in je oor krijgen die nooit meer weggaat. Daarom is veilig omgaan met geluid belangrijk. Als je het geluid onder de 80 decibel houdt, werk je veilig. Op deze pagina lees je daar meer over.

Hoe kan geluid je gehoor beschadigen?

 • Je oor vangt geluid op. In je oor zitten trilharen. Die geven signalen door aan je hersenen. Je hersenen herkennen die signalen als geluid.
 • Harde geluiden kunnen de trilharen beschadigen, waardoor ze het signaal niet meer goed aan je hersenen doorgeven. Of ze geven het verkeerde signaal door. Dan hoor je bijvoorbeeld een piep of een ruis. Deze vorm van schade aan je gehoor heet tinnitus, of oorsuizen.
 • Beschadigde trilharen kunnen niet meer genezen. Schade aan je gehoor blijft dus altijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer trilharen beschadigen. Daardoor ga je steeds slechter horen.

Wanneer is geluid schadelijk?

 • Hoe hard geluid is, wordt aangegeven in decibel, afgekort tot dB.
 • De grens is 80 dB. Als je 8 uur per dag, 5 dagen per week werkt in geluid van meer dan 80 dB, dan is dat schadelijk voor je gehoor.

Als je op een meter afstand met iemand praat en je elkaar niet normaal kunt verstaan, dan is het goed om het geluidsniveau te controleren.

Voorbeelden van geluiden

In de afbeelding hieronder zie je voorbeelden van geluiden, en hoeveel dB die zijn. Zo krijg je een idee hoe hard sommige geluiden zijn en zie je wanneer gehoorschade kan ontstaan. Klik op de afbeelding of op Gehoorschade (opent in nieuw venster) om een grotere versie in pdf te bekijken. De tekst gaat door onder de afbeelding.

Deze afbeelding toont voorbeelden van geluidsniveaus, namelijk hoeveel dB verschillende geluiden zijn en hoelang je dat geluidsniveau veilig kunt horen. Bij regelmatige blootstelling aan geluid vanaf 80 dB kan op termijn gehoorschade ontstaan. Vanaf 110 dB kan direct gehoorschade ontstaan. 110 dB is bijvoorbeeld het geluid van een popconcert of van een vliegtuig dat laag overvliegt. Onder de 77 dB ontstaat geen gehoorschade. Een stille slaapkamer is bijvoorbeeld ongeveer 25 dB. Een drukke autoweg is ongeveer 89 dB; bij dit geluidsniveau kan na ongeveer een uur gehoorschade ontstaan. Een brandweersirene is rond de 120 dB; bij dit geluidsniveau kan dus direct gehoorschade ontstaan.
Voorbeelden van geluidsniveaus en gehoorschade

Wil je je gehoor testen?

Heb je het idee dat je gehoor niet goed meer is? Doe dan de Nationale Hoortest (opent in nieuw venster) of de Oorcheck (opent in nieuw venster).

Veilig omgaan met geluid: maatregelen tegen geluid

Je werkgever is verplicht om jou en je collega’s te beschermen tegen de risico’s van geluid. Daarvoor moet je werkgever nagaan of er werkzaamheden zijn waarbij het geluid harder is dan veilig is. Als dat zo is, moet je werkgever maatregelen nemen. Bijvoorbeeld:

 • Letten op hoeveel geluid een machine maakt als er een nieuwe machine gekocht wordt.
 • Kiezen voor oplossingen die minder geluid maken. Bijvoorbeeld: aandrijfriemen maken minder geluid dan kettingen. En gladde vloeren maken veel minder geluid bij het verplaatsen van karren dan vloeren met hobbels en drempels.
 • Zorgen dat medewerkers geen last hebben van geluid. Bijvoorbeeld door ventilatoren in een aparte ruimte of buiten neer te zetten.
 • Zorgen dat medewerkers hun gehoor kunnen beschermen met gehoorbeschermers. Als het geluid harder is dan 80 dB, moet je werkgever zorgen voor gehoorbeschermers en moet je als medewerker gehoorbeschermers dragen. Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers:
  • Voor medewerkers die vaak werken in geluid dat harder is dan 80 dB: op maat gemaakte otoplastieken. Deze beschermen goed en zitten comfortabel.
  • Voor tijdelijke medewerkers of medewerkers die alleen af en toe werken in geluid dat harder is dan 80 dB: oorkappen, oorpluggen met beugel, schuimrollen of herbruikbare oorpluggen.

Industriële bakkerij: arbocatalogus geluid

In de arbocatalogus voor de industriële bakkerijen staat meer informatie over het verminderen van geluid. Je vindt er meer over wat er geregeld moet zijn en praktische tips om geluid te verminderen. Kijk op arbocatalogusbakkerij.nl (opent in nieuw venster).

Er zijn ook geluiden die niet schadelijk zijn, maar wel vervelend. Bijvoorbeeld een druppende kraan of een zoemtoon die de hele dag te horen is. Dit noemen we hinderlijk geluid. Hinderlijk geluid kan veel invloed hebben op mensen en op hoe mensen werken. Zulke geluiden zorgen bijvoorbeeld voor stress en maken het moeilijk om je te concentreren. Voor hinderlijk geluid zijn geen regels. Toch is het belangrijk om iets te doen aan hinderlijke geluiden. Praat er daarom over met je leidinggevende of werkgever.