Cover voor Veilig werken: goed onderhoud van machines

Veilig werken: goed onderhoud van machines

Om veilig te kunnen werken is onderhoud van machines belangrijk. Goed onderhoud minimaliseert immers het aantal storingen, en juist bij een storing gebeuren veel sneller ongevallen. Dus hoe minder storingen, hoe minder kans op ongevallen.

Onderhoud van machines voorkomt storingen

Storingen zijn nooit helemaal te voorkomen. Maar tijdig en goed onderhoud van machines vermindert wel de kans dat storingen optreden. Ook stofvrij werken vermindert de kans op storingen. Dat is belangrijk, want een storing levert stress op en daardoor gebeuren bij storingen vaker ongelukken.

Ga maar na: het probleem moet zo snel mogelijk worden opgelost, want de productie valt stil. In het ergste geval proberen je medewerkers zelf de boel weer draaiend te krijgen, waarbij ze alle veiligheidsprotocollen vergeten. Ook de storingsmonteur staat onder druk. Er wordt veel geïmproviseerd en veiligheidscontroles worden snel uitgevoerd, of onder tijdsdruk misschien zelfs overgeslagen.

Onderhoud van machines zorgt voor bedrijfszekerheid, minder kosten en veiligheid.

Bespaar niet op onderhoud

Als je zoekt naar manieren om kosten te besparen, overweeg je misschien om het onderhoud van apparatuur uit te stellen. Het is echter nog maar de vraag of uitstel wel echt een kostenbesparing is. Onderhoud van machines kost geld, maar levert ook veel op:

  • Bedrijfszekerheid, want onderhoud is te plannen, terwijl storingen altijd onverwacht komen.
  • Minder kosten, want door onderhoud kun je veel onvoorziene productieonderbrekingen en de kosten daarvan voorkomen.
  • Veiligheid, want storingen leiden tot stress en bij stress is de kans op ongelukken groter.

Ook belangrijk: wees je bewust van risico’s op de werkvloer

Medewerkers maken iedere dag opnieuw keuzes over wat ze doen, dus ook de keuze tussen wel of niet veilig werken. Daarom is het belangrijk dat zij zich bewust zijn van de risico’s, zoals bij storingen, en dat zij risico’s herkennen en erover praten.

Hiervoor wordt de training Veiligheidsbewustzijn aangeboden. Tijdens deze training staat de praktijk centraal. Risico’s op de werkvloer worden in kaart gebracht en deelnemers denken na over oplossingen en het voorkomen van risico’s. Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf subsidieert deze training.