Cover voor Veilig werken: voorkom te hard geluid

Veilig werken: voorkom te hard geluid

Je gehoor is belangrijk. Hard geluid kan het gehoor beschadigen. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar ook als je te vaak of lang hard geluid hoort. Je kunt daardoor ‘lawaaidoof’ worden, of bijvoorbeeld een irritante piep in je oor krijgen die nooit meer weggaat. Een werkgever is verplicht om medewerkers te beschermen tegen de risico’s van hard geluid. Voorkom daarom te hard geluid: als je het geluidsniveau onder de 80 decibel houdt, werk je veilig.

Hoe kan geluid je gehoor beschadigen?

  • Je oor vangt geluid op. In je oor zitten trilharen. Die geven signalen door aan je hersenen. Je hersenen herkennen die signalen als geluid.
  • Harde geluiden kunnen de trilharen beschadigen, waardoor ze het signaal niet meer goed aan je hersenen doorgeven. Of ze geven het verkeerde signaal door. Dan hoor je bijvoorbeeld een piep of een ruis. Deze vorm van schade aan je gehoor heet tinnitus, of oorsuizen.
  • Beschadigde trilharen kunnen niet meer genezen. Schade aan je gehoor blijft dus altijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer trilharen beschadigen. Daardoor ga je steeds slechter horen.

Wanneer is geluid schadelijk?

  • Hoe hard geluid is, wordt aangegeven in decibel (dB).
  • De grens is 80 dB. Als je 8 uur per dag, 5 dagen per week werkt in geluid van meer dan 80 dB, dan is dat schadelijk voor je gehoor.

Hoe kun je nagaan hoe hard geluid is?

Als je op een meter afstand met iemand praat en je elkaar niet normaal kunt verstaan, dan is het goed om het geluidsniveau te controleren.

Voorbeelden van geluiden

In de afbeelding hieronder zie je voorbeelden van geluiden, en hoeveel dB die zijn. Zo krijg je een idee hoe hard sommige geluiden zijn en zie je wanneer gehoorschade kan ontstaan. Klik op de afbeelding of op Gehoorschade (opent in nieuw venster) om een grotere versie in pdf te bekijken. De tekst gaat door onder de afbeelding.

Deze afbeelding toont voorbeelden van geluidsniveaus, namelijk hoeveel dB verschillende geluiden zijn en hoelang je dat geluidsniveau veilig kunt horen. Bij regelmatige blootstelling aan geluid vanaf 80 dB kan op termijn gehoorschade ontstaan. Vanaf 110 dB kan direct gehoorschade ontstaan. 110 dB is bijvoorbeeld het geluid van een popconcert of van een vliegtuig dat laag overvliegt. Onder de 77 dB ontstaat geen gehoorschade. Een stille slaapkamer is bijvoorbeeld ongeveer 25 dB. Een drukke autoweg is ongeveer 89 dB; bij dit geluidsniveau kan na ongeveer een uur gehoorschade ontstaan. Een brandweersirene is rond de 120 dB; bij dit geluidsniveau kan dus direct gehoorschade ontstaan.
Voorbeelden van geluidsniveaus en gehoorschade

Maatregelen tegen geluid: hard geluid voorkomen

Werkgevers zijn verplicht om hun medewerkers te beschermen tegen de risico’s van geluid. Dit start met het nagaan van de risico’s: zijn er werkzaamheden, kort of lang, waarbij de geluidsnormen worden overschreden? Als dat het geval is, moet de werkgever maatregelen nemen. Bijvoorbeeld:

  • Ga bij de aanschaf van een nieuwe machine na hoeveel geluid de machine produceert. Neem voor de aanschaf eisen op voor het maximale geluidsniveau. Een nieuwe machine mag niet meer dan 80 dB produceren, tenzij dit echt niet anders kan. Controleer na installatie of de machine inderdaad onder het maximale geluidsniveau blijft.
  • Zoek naar oplossingen die minder geluid maken. Bijvoorbeeld: aandrijfriemen maken minder geluid dan kettingen. En gladde vloeren maken veel minder geluid bij het verplaatsen van karren dan vloeren met hobbels en drempels.
  • Zorg dat medewerkers geen last hebben van geluid. Ventilatoren kunnen bijvoorbeeld vaak in een aparte ruimte of buiten worden geplaatst.
  • Is het geluid harder dan 80 dB? Dan moet de werkgever gehoorbeschermers beschikbaar stellen. Medewerkers moeten deze gehoorbeschermers dragen bij geluid harder dan 80 dB, en de werkgever moet zorgen dat zij dit ook doen. Er zijn verschillende soorten gehoorbeschermers:
    • Op maat gemaakte otoplastieken beschermen goed en zitten comfortabel.
    • Oorkappen, oorpluggen met beugel, schuimrollen of herbruikbare oorpluggen zijn voldoende voor tijdelijke werknemers of werknemers die alleen af en toe worden blootgesteld aan geluid.

Geluid in de arbocatalogus industriële bakkerijen

In de arbocatalogus voor de industriële bakkerijen staat meer informatie over het verminderen van geluid. Je vindt er informatie over wat er geregeld moet zijn en praktische tips om geluid te reduceren. Kijk op arbocatalogusbakkerij.nl (opent in nieuw venster).

Niet schadelijk, maar wel vervelend geluid

Er zijn ook geluiden die niet schadelijk zijn, maar wel vervelend. Bijvoorbeeld een druppende kraan of een zoemtoon die de hele dag te horen is. Dit noemen we hinderlijk geluid. Hinderlijk geluid kan veel invloed hebben op mensen en op hoe mensen werken. Het zorgt bijvoorbeeld voor stress en verstoort de concentratie. Hoewel er geen normen zijn voor hinderlijk geluid, is het dus toch belangrijk om er iets aan te doen.

Meer informatie