De overheid heeft de wettelijke grenswaarde voor meelstof verhoogd van 1,2 mg/m3 naar 4mg/m3. Daardoor lijkt het of blootstelling aan meelstof onder 4mg/m3 geen gezondheidsrisico’s oplevert. Maar om het risico op grondstofallergie te verkleinen, is de grenswaarde nog steeds 1,2 mg/m3. Deze twee verschillende grenswaarden leiden hier en daar tot verwarring. Bakbekwaam zet daarom de feiten op een rijtje.
Wat is de grenswaarde meelstof voor de bakkerij?
- De officiële grenswaarde voor blootstelling aan meelstof in de bakkerijsector is 1,2 mg meelstof per m3 ingeademde lucht gemiddeld over een 8-urige werkdag. Kort opgeschreven: 1,2 mg/m3.
- Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf heeft per 1 januari 2020 deze grenswaarde voor blootstelling aan meelstof ingesteld.
- Om veilig en gezond te werken, mag de hoeveelheid meelstof op geen enkele werkdag en bij geen enkele medewerker hoger zijn dan 1,2 mg/m3.
Waarom is er een grenswaarde meelstof?
- Blootstelling aan meelstof geeft een risico op grondstofallergie.
- De gevolgen van een grondstofallergie kunnen ernstig zijn: zo’n allergie kan leiden tot bakkersastma en bakkerseczeem.
- Medewerkers kunnen daarvan zoveel last hebben dat ze hun werk anders moeten aanpakken, of zelfs moeten zoeken naar werk buiten de bakkerijsector. Dat wil de sector zoveel mogelijk voorkomen.
Waardoor is er verwarring over de grenswaarde meelstof?
- De Nederlandse overheid volgt bij de bepaling van de grenswaarde meelstof de internationale regelgeving over ‘inhaleerbaar stof’. Dat is al het stof dat je via je neus en mond kunt inademen.
- Internationaal is een grenswaarde voor inhaleerbaar stof voorgesteld van 4mg/m3, met als voorwaarde dat het stof verder niet giftig is.
- De Nederlandse overheid volgt deze lijn en komt zo op een grenswaarde van 4mg/m3 voor tarwemeel. Bij het bepalen van deze grenswaarde is er alleen geen rekening mee gehouden dat meelstof risico geeft op het ontwikkelen van een allergie.
- Meelstof kan al bij veel lagere waarden dan 4mg/m3 leiden tot een grondstofallergie. Daarom is bij het bepalen van de grenswaarde meelstof voor de bakkerijsector gekeken naar hoe ‘allergeen’ meelstof is, en daarom ligt die grenswaarde op 1,2 mg/m3.
1,2 mg/m3 is belangrijk!
De verschillende grenswaarden kunnen leiden tot verwarring, bijvoorbeeld bij een bezoek van de arbeidsinspectie of in de communicatie met leveranciers. Mogelijk geven leveranciers op basis van de grenswaarde van 4mg/m3 aan dat hun tarwemeel volgens de richtlijnen niet als ‘gevaarlijk’ geldt. Die grenswaarde van 4mg/m3 is voor het voorkomen van grondstofallergie echter veel te hoog. Houd daarom altijd de grenswaarde van 1,2 mg/m3 aan.
Meer informatie
- Meer over de grenswaarde meelstof lees je op de pagina Grenswaarde meelstof.
- Meer over grondstofallergie lees je op de pagina’s:
- Stofvrij werken – onderzoek grondstofallergie voor medewerkers
- Stofvrij werken – onderzoek grondstofallergie voor leidinggevenden
- Voor dit bericht is gebruikgemaakt van informatie in het artikel ‘Blootstelling aan beroepsallergenen – Veilige grenswaarden?’ dat is verschenen in het tijdschrift Arbo (nummer 2 – 2023). Abonnees van Arbo kunnen dit artikel raadplegen voor achtergrondinformatie.