Cover voor Bakkracht en SVH ontwikkelen vmbo-lespakket voor meer instroom in bakkerijsector

Bakkracht en SVH ontwikkelen vmbo-lespakket voor meer instroom in bakkerijsector

De Stichting Bakkracht heeft in samenwerking met Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) een lespakket ontwikkeld dat met name gericht is op vmbo-scholen zonder bakkerij- of horecarichting. Deze scholen kunnen met dit lespakket hun leerlingen op een aantrekkelijke manier laten kennismaken met de opleidingen en het werk in de bakkerij en horeca. Het pakket is onderdeel van een breder programma, dat ook een challenge omvat voor leerlingen van vmbo-scholen met een bakkerij- of horecarichting. 

Zowel de bakkerij- als de horecasector kampen met een dalende instroom van nieuwe medewerkers. “Om die instroom op peil te brengen, is het belangrijk om de groep mogelijke nieuwe medewerkers te verbreden: de vijver waarin de sectoren vissen, moet letterlijk groter worden”, zegt Carla Zwierstra, directeur van Bakkracht. “Een van de manieren waarop dat kan, is door meer vmbo’ers enthousiast te maken voor een opleiding en werk in deze sectoren.”

Ricardo Eshuis, directeur van SVH voegt toe: “Niet alle vmbo-scholen hebben echter een bakkerij- of horecarichting. Leerlingen die op hun school niet in aanraking komen met het werk in de bakkerij of de horeca, zullen niet snel voor een mbo-vervolgopleiding kiezen die is gericht op deze sectoren.”

Het nieuwe vmbo-lespakket laat deze leerlingen daarom kort, krachtig en praktisch kennismaken met het bakkerijwerk, zodat ze bewuster kunnen nadenken over een vervolgopleiding die opleidt voor een beroep in deze branche.

Samenwerking Bakkracht en SVH

Bakkracht richt zich op opleiden en ontwikkelen, en het imago van en de instroom in de bakkerijbranche; SVH is uitgever van leermiddelen voor horeca en bakkerij en kenniscentrum voor de horeca. De samenwerking tussen Bakkracht en SVH is bedoeld om te zorgen voor meer instroom van leerlingen in de mbo-bakkerijopleidingen, en daarmee uiteindelijk voor meer medewerkers in de sector.

SVH en Bakkracht willen met het lespakket leerlingen duidelijk maken dat ze kiezen voor een breed werkveld. “Het werk in de bakkerij wordt voor vmbo-leerlingen aantrekkelijker als zij zien dat ze met hun kennis en vaardigheden meerdere kanten op kunnen, en daarmee wordt de kans groter dat zij kiezen voor een toekomst in de bakkerij. Daarvan profiteren mogelijk ook andere sectoren, zoals de horeca”, stelt Carla Zwierstra.

De tekst gaat door onder de afbeelding.

Docentenhandleiding challenge feestelijk brood

Praktijkles

Het vmbo-lespakket dat Bakkracht in samenwerking met SVH heeft ontwikkeld, bestaat uit een praktijkles, docentenhandleiding, flyer en instructies. Hiermee kunnen praktijkdocenten in het vmbo een interessante en leuke praktijkles over marsepein opzetten. Op dit moment wordt dit pakket onder de aandacht gebracht bij decanen van vmbo-opleidingen zonder bakkerij- of horecarichting.

Het pakket is ook geschikt voor vmbo-opleidingen die wel een bakkerij- of horecarichting hebben. Voor deze opleidingen is er daarnaast een challenge, waarbij leerlingen uitgedaagd worden om een feestelijk brood te bakken. Binnenkort start hiervoor een promotiecampagne via het platform Wereld van de Bakkerij (opent in nieuw venster).

Nieuws uit de branche