Werkblad Beperking van het gebruik van strooibloem

Maatregelenniveau

Organisatorisch/technisch

Beschrijving

In de bakkerij wordt vaak strooibloem gebruikt om plakken van deeg te voorkomen. Strooibloem veroorzaakt echter stof. Minder strooibloem gebruiken:

  • is goed voor de hygiëne;
  • bespaart op schoonmaakkosten;
  • bespaart op onderhoudskosten;
  • is beter voor de gezondheid van jou en je medewerkers.

Vaak kun je geen of minder strooibloem gebruiken:

  • Bloem gebruiken is bij een kegelopboller meestal niet nodig. Het deeg plakt niet in de bollenkast als het goed afgekneed is, warme lucht gebruikt wordt en de klimatisering in de bollenkast in orde is. Het voordeel daarvan is dat de bollenkast veel minder vuil wordt.
  • Smeer deeg voordat het in de afmeter wordt gebracht even met olie in. Dan plakt het niet aan de trechter en is strooibloem niet nodig.
  • Bloemstrooiers zijn vaak te ruim afgesteld om er zeker van te zijn dat het deeg niet plakt. Te veel bloem zorgt voor vuile machines die moeilijker zijn schoon te maken. Bovendien kost het extra grondstof.
  • Gebruik in plaats van een houten werkblad een blad van roestvrijstaal. Dit is duurder dan een houten blad, maar kleeft minder en daardoor is minder strooibloem nodig.
  • Gebruik een tefloncoating op bolletjesplaten. Dit is een duurdere maatregel.

Aandachtspunten

Als olie wordt gebruikt in plaats van strooibloem, gebruik dan heldere plantaardige olie om te voorkomen dat de machine vies wordt.