Werkblad Gebruik van een industriële stofzuiger

Maatregelenniveau

Technisch

Beschrijving

Opzuigen van stof leidt tot aanzienlijk minder stofontwikkeling dan stof opvegen. De stofzuiger moet zijn voorzien van een HEPA-filter EU 12 of EU 13, of een filter met filterklasse M of H, zodat alle stofdeeltjes goed worden weggevangen. Tegelijkertijd moet de stofzuiger ook grotere stukjes deeg kunnen opzuigen, zonder direct verstopt te raken. Let daarom bij aanschaf extra op het filtersysteem en het type filterreiniging. 

Voorbeeld van een industriële stofzuiger.

Aandachtspunten

  • Stofzuigerfilters en -zakken moeten regelmatig worden gecontroleerd en periodiek worden vervangen. Volg hiervoor de instructies in de handleiding van de stofzuiger.
  • In verband met explosieveiligheid moet je bij aanschaf van een stofzuiger rekening houden met de ATEX-richtlijnen. Indien er met ATEX-zones wordt gewerkt, kan het een goede oplossing zijn om de stofzuiger zelf buiten de ATEX-zone te plaatsen en met een lange slang te werken.
  • Meer tips lees je in het artikel Voorkomen dat stof alle kanten opvliegt in Bakkerswereld.

Stofzuigers voor de bakkerijbranche

TNO heeft enkele merken stofzuigers getest. Daarbij is onder andere gekeken naar de afzuigcapaciteit, het type stofopvang, het type filtersysteem en het type filterreiniging. Op de website van TNO vind je de resultaten van de test van stofzuigers voor de bakkerijbranche en meer informatie over onder andere de verschillende filtersystemen en filterreinigingsmethoden.

Aanschafprijs

Industriële stofzuigers zijn er in veel verschillende prijscategorieën, afhankelijk van onder andere (afzuig)capaciteit, het type filtersysteem en de toebehoren.

  • Een stofzuiger met HEPA-filter zonder ATEX-certificering is er vanaf ongeveer € 500.
  • Een stofzuiger met HEPA-filter met ATEX-certificering is er vanaf ongeveer € 3000. Houd rekening met bijkomende kosten voor onderhoud, schoonmaak en filters.