Werkblad Inzet stofarme grondstoffen

Maatregelenniveau

Bronmaatregel

Beschrijving

Grondstoffen kunnen in minder stoffige vorm worden geleverd. Een poeder dat bestaat uit veel kleine deeltjes blijft langer in de lucht hangen dan een poeder dat uit grovere delen bestaat. Omdat een fijn poeder lang in de lucht blijft circuleren, adem je het langer in. Daardoor wordt de gemiddelde dagblootstelling hoger. Een fijn poeder komt bovendien dieper in de longen terecht. Het helpt dus als een poeder minder stoffig is.

Hoe stoffig een grondstof is, is vooral belangrijk voor heel geconcentreerde producten, zoals zuivere enzymen of andere toevoegingen. De grondstoffenindustrie is al langer bezig om grondstoffen minder stoffig te maken. Bij de inkoop van producten is het belangrijk om hierop te letten.

  • Gebruik waar mogelijk broodverbetermiddel in vloeibare vorm of in pastavorm in plaats van in poedervorm.
  • Voor specialiteiten en kleinbrood kun je een vloeibare basismix aangevuld met poeders gebruiken.
  • Vraag of een product leverbaar is in granulaten of in een grof poeder.
  • Vervang in overleg met de leverancier enzym(poeder)preparaten met een partikelgrootte van <50 μm door grovere granulaten, bijvoorbeeld van 100-350 μm, als vloeibare middelen niet mogelijk zijn.

Tip: doseerinstallatie

Grote bakkerijen kunnen een doseerinstallatie overwegen. Een doseerinstallatie heeft als voordelen dat:

  • de logistiek handiger gaat;
  • de toevoeging nauwkeuriger is;
  • de lichamelijke belasting minder is;
  • het gebruik van zakgoed afneemt;
  • de intensiteit van de schoonmaakwerkzaamheden afneemt.

Effectiviteit

Door broodverbetermiddel in vloeibare of pastavorm te gebruiken, beperk je inademing van poedervormige stoffen. Huidcontact met vloeibare broodverbetermiddelen kan overigens nog wel een allergie of irritatie veroorzaken.

Gebruik van granulaten of grove poeders heeft een groot effect op de blootstelling. In Engeland is in 2010 onderzoek gedaan naar het effect van technieken om poeders minder stoffig te maken. Ook is gekeken naar het effect van minder stoffige grondstoffen op de blootstelling. Uit dit onderzoek bleek dat het gebruik van olie (tot 4%) om het poeder minder stoffig te maken, de blootstelling met een factor 6 kon verminderen.